De hoogste tijd om je te onderscheiden

De competities lopen langzaam maar zeker richting de beslissende fase. Clubs kunnen en moeten zich nu gaan onderscheiden. Horen ze bij de topploegen in hun poule en lonkt het kampioenschap? Staan ze in de gevarenzone en dreigt degradatie? Of valt er weinig meer te winnen of verliezen, behalve de niet te onderschatten sportieve eer per wedstrijd?

1e divisie

In de eerste divisie is het al weken, zo niet maanden, duidelijk dat Voorwaarts de belangrijkste kandidaat is voor de titel. Komende zaterdag staat het treffen met ZAP op het programma. Een mooi en spannend duel tussen twee ambitieuze ploegen. Vorig seizoen maakten beide clubs in de nacompetitie het enorm spannend. Uiteindelijk greep ZAP het ticket voor het laatste playoffduel net voor de neus van Voorwaarts weg. Met dit seizoen een 37-26 thuiszege op zak en een verschil van vijf plekken op de ranglijst lijken nu de kansen het grootst voor Voorwaarts.

Kwiek is aan een flinke opmars bezig en meldt zich steeds nadrukkelijker voor een plek in de nacompetitie. In de derde periode staat de Raalter ploeg aan kop, maar er moeten nog twee wedstrijden gespeeld worden. Onderschatting is het grootste gevaar. Thuis tegen nummer negen DSS mag de selectie van Jan Majoor niet in de problemen komen. Bij winst houdt Kwiek bovendien de druk op Voorwaarts.

2e divisie

Voor Wijhe lijkt de beslissende fase al te zijn aangebroken. Met nog acht wedstrijden te spelen en een achterstand van zes punten op de veilige plek negen moeten er de komende weken punten gepakt worden. Zondag speelt de ploeg van Sharina van Dort de lastige derby tegen Kwiek 2, dat precies op die negende stek staat .Thuis werd overtuigend gewonnen (30-23), maar het bekerduel erna ging met 20-29 verloren. Weet Van Dort de juiste tactiek toe te passen om de Raalter reserves te verslaan?

Hoofdklasse

In de hoofdklasse heeft Lettele de afgelopen weken zeer goede zaken gedaan, mét onverwachte hulp van medekoploper Pacelli. Zelf wist Lettele twee weken terug van de Zieuwentsen te winnen en maakte geen fout tegen Wesepe (30-22). Dat deed Pacelli wel. Na de klap van Lettele verloor de titelkandidaat van middenmoter ESCA. Daardoor heeft Lettele de nummer 1-positie op doelsaldo overgenomen. Als Lettele komend weekend volgens verwachting wint van het laaggeklasseerde TVO blijven de verhoudingen ongewijzigd.

Want dat Pacelli dit weekend wel de punten pakt, lijkt onvermijdelijk. Daar zouden bovendien Wesepe en Overwetering goed mee geholpen zijn. De opponent van Pacelli is namelijk OBW. Dat is de ploeg die nog onderaan staat, maar de laatste vier wedstrijden plotseling wel wist te winnen. Het verschil met Wesepe is daardoor nog maar een puntje. De druk op Wesepe neemt daarmee toe en het belang van de wedstrijd van komende zaterdag tegen ESCA is daarmee flink opgelopen. Uit wist Wesepe net niet te winnen van de Arnhemse ploeg (25-22). Thuis moet er uit een ander vaatje getapt worden.

Overwetering is de laatste weken goed bezig, maar de verschillen in de hoofdklasse blijven klein, waardoor winst of verlies zo een paar plekken verschil kan betekenen. Tegen DFS Arnhem kan de ploeg van Jan Lentjes laten zien wat het waard is. Beide teams staan met twaalf punten uit veertien duels op gelijke hoogte. Wie sluit bij de top van de middenmoot aan en wie zakt naar onderen?

1e klasse

Nieuw Heeten heeft dit weekend een sleutelpositie als het gaat om de bovenste plek in de eerste klasse. In eigen huis ontvangen de speelsters van coach Louis Degen de koploper: DFS Arnhem 2. Uit werd het een gelijkspel. Keepster Mirjam Lamers is ervan overtuigd dat ze in de eigen sporthal dit duel wel gaan winnen. In dat geval zou Nieuw Heeten nog maar een puntje achterstaan op DFS. Ook zou het goed nieuws zijn voor de andere ploegen in de top.

Dat geldt bijvoorbeeld voor Haarle, dat nu tweede staat met een punt minder dan DFS. Haarle kan bij winst de koppositie overnemen. Dat lijkt niet zo’n moeilijke opgave met Havana als tegenstander. De Nijmeegse ploeg staat op de voorlaatste plek en ging in Haarle met 37-29 onderuit.

Ook SDOL en LHC maken nog aanspraak op de titel in de eerste klasse. Komende zaterdag staan ze tegenover elkaar. Wie houdt de aansluiting? Het eerste duel tussen de buren werd een prooi voor LHC (30-24). De Luttenbergse Joanne Pelgrim die voor LHC uitkomt, voorspelde toen al een spannend duel. Dit weekend lijkt dat niet anders te worden. Beide ploegen staan net als Nieuw Heeten slechts drie punten achter op DFS Arnhem 2.

Broekland en Heeten staan niet ver daarachter. Broekland gaat zaterdag naar Apeldoorn voor het treffen met Achilles. De hekkensluiter werd in eigen huis met 29-14 eenvoudig verslagen door Broekland. Dat Broekland uit opnieuw wint, lijkt een een-tweetje. Heeten heeft met Artemis’15 ook een tegenstander die op papier geen problemen mag opleveren. Thuis werd simpel gewonnen: 25-14.

HHZD heeft met HCL/Groessen-Loo een lastige tegenstander. De Heinose ploeg staat net boven de degradatiestreep, maar heeft zeker nog wat punten nodig. Opbouwster Mayke Ros gelooft in een goede afloop tegen HCL/Groessen-Loo: “Vorige keer verloren met twee punten verschil van ze. Dat was toen niet onze beste wedstrijd. Nu spelen we thuis tegen ze en gaan we ze absoluut pakken.”

De heren van Heeten hopen binnenkort de top 3 binnen te treden. Het verschil met de nummer drie is zes punten, maar Heeten heeft een wedstrijd minder gespeeld. Met Erica’76 treft Heeten een tegenstander waar de punten zeker tegen gepakt kunnen worden. De Dierense ploeg staat op de voorlaatste plek en werd in Heeten met 35-28 verslagen.

Tweede klasse

Schalkhaar begint in de kleine competitie van de tweede klasse C aan de derde ronde. Alle ploegen hebben nu tweemaal tegen elkaar gespeeld. Opponent Klarenbeek wordt dus voor de derde keer bestreden. De eerste twee wedstrijden waren een prooi voor koploper Klarenbeek, maar Schalkhaar toonde duidelijk progressie. Werd er eerst nog met 22-13 verloren, de tweede keer was het verschil nog maar drie punten: 19-22. Is de ploeg zo gegroeid dat ditmaal winst tot de mogelijkheden behoort?

ABS heeft dit weekend geen wedstrijd.

Programma zaterdag 26 en zondag 27 januari 2019

2e klasse A
ABS vrij

2e klasse C
Zondag, 11.40 uur     Klarenbeek – Schalkhaar

1e klasse Oost – dames
Zaterdag, 19.00 uur   SDOL – LHC
Zaterdag, 19.00 uur   Achilles – Broekland
Zaterdag, 19.10 uur   Artemis’15 – Heeten
Zaterdag, 19.30 uur   Nieuw Heeten – DFS Arnhem 2
Zondag, 12.45 uur     HHZD – HCL/Groessen-Loo
Zondag, 13.55 uur     Havana – Haarle

1e klasse Oost – heren
Zondag. 11.30 uur    Erica’76 – Heeten

Hoofklasse B
Zaterdag, 19.00 uur   Wesepe – ESCA Handbal
Zaterdag, 19.30 uur   TVO – Lettele
Zaterdag, 20.30 uur   DFS Arnhem – Overwetering

2e divisie A
Zondag, 12.30 uur     Kwiek 2 – Wijhe’92

1e divisie
Zaterdag, 19.30 uur   Kwiek – DSS
Zaterdag, 20.30 uur   ZAP – Voorwaarts

Foto: Kim Peters namens Kwiek in actie tegen Aalsmeer, bron: Facebook PCA Kwiek

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina