Ros ruilde Twente in voor Salland: ‘Gelijk hartstikke leuk’

Mayke Ros (18) begon in Wierden bij Kedingen met handballen, maar op haar zestiende had de rechtshandige opbouwster het daar gezien. Het Sallandse lonkte. Toen ze twee jaar geleden met haar studie in Zwolle begon, ontdekte ze HHZD. “Ik vond het gelijk hartstikke leuk.”

“Ik heb van mijn elfde tot mijn zestiende op de Handbalschool Twente gezeten en kwam vervolgens in de competitie telkens dezelfde speelsters weer tegen. Die kende ik wel een keer,” licht Ros toe waarom ze verder keek dan het handbal in Wierden. Toen ze op Hogeschool Windesheim aan haar studie Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie begon, was dat het moment om naar een andere club uit te kijken. “Ik wilde graag in Salland handballen, maar het moest natuurlijk wel te doen zijn met reizen. Ik woon in Wierden en studeer dus in Zwolle. Ik heb vooral gekeken naar clubs waar een station in de buurt zat.”

De keuze werd daardoor heel overzichtelijk: Kwiek, Zwolle of HHZD. “Bij Kwiek is het erg prestatiegericht. Dat zag ik niet zitten. Voor school moet ik ook al presteren en dat wordt dan te veel. Zwolle sprak me niet zo aan. Bij HHZD heb ik een training gekeken en daarna met de toenmalig trainer van de A1, Eppie Bannink, een leuk gesprek gehad. Ik mocht zo vaak proeftrainen als ik wilde. Nadat ik dat een keer had gedaan, vond ik het gelijk hartstikke leuk.”

Spierbundels

Ros begon vorig seizoen bij HHZD in de A1, maar maakt met haar achttien jaar nu al deel uit van de Heinose hoofdmacht. “In de A speelde ik vooral op de middenpositie, nu meer op de rechteropbouw en af en toe in de hoek. Waar mijn voorkeur ligt? Het maakt me niet uit, ik vind het allemaal prima.”

Haar trainer Gert Wessels omschrijft Ros als een ‘talentvolle speelster’. “Zei hij dat? Dat is leuk, maar ook raar om te horen. Ik vind het lastig om dat over mezelf te zeggen. Ik kan ook moeilijk vertellen wat mijn sterke punten zijn. Volgens mijn ouders zijn dat mijn spelinzicht en snelheid.” Voor de kritische opbouwster is het eenvoudiger om de punten te benoemen waarin ze zichzelf nog kan verbeteren. “Dat zijn sowieso mijn afstandsschoten en ik ben niet supersterk. Dat merk ik in de verdediging. In de eerste klasse heb ik soms van die spierbundels tegenover me staan. Dat is nog weleens lastig. Diezelfde spierbundels aan de andere kant passeren, lukt me wel. Niet altijd, maar wel als het mijn wedstrijd is.”

Blindelings

Coach Wessels gooide het eerste team van HHZD na vorig seizoen volledig op de kop. Ervaren krachten moesten plaats maken voor de aanstormende jeugd. “We hebben nu een heel jong team,” weet ook Ros. “Het is duidelijk dat we voor het eerst met elkaar samenspelen. Dat zie je terug in het veld. Bij andere teams kunnen spelers elkaar blindelings vinden, daar hebben wij moeite mee. Maar het is wel een gezellig team en de sfeer is erg goed. We kunnen elkaar erop aanspreken als iets niet goed gaat, maar we delen ook complimenten uit als iemand iets moois doet.”

Veilig

Ros staat met haar team op de negende stek in de eerste klasse. “Het is nu nog niet duidelijk hoeveel ploegen eruit gaan, maar als we er drie onder ons houden dan zijn we zeker veilig. Dat is ons doel en dat gaat ons lukken. Zondag spelen we tegen Groessen. Daar verloren we vorige keer met twee punten verschil van. Dat was toen niet onze beste wedstrijd. Nu spelen we thuis tegen ze en gaan we ze absoluut pakken.”

Hoewel ze als ambitieuze speelster vier jaar deelnam aan de Handbalschool Twente denkt Ros nu niet meer aan een stap omhoog. “Als ik meer wilde, dan had ik dat eerder moeten doen. Maar ik denk ook niet dat ik dat niveau aan kan. Hier in Heino is het helemaal prima.”

Foto: het team van HHZD, met staand derde van rechts Mayke Ros (nr. 16), bron: hhzd.nl

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina