‘Natuurlijk knettert het weleens in de kleedkamer’

De gemiddelde Sallandse handbalvolger kent Gert Wessels (56) vooral als scheidsrechter. Dat is ook wat de Lemelervelder zelf het liefst doet. Maar Wessels doet meer. Veel meer. Hij traint dames 1 en 2 van HHZD, coacht daar de hoofdmacht, maakt de keepers van Voorwaarts beter en spijkert er de A-jeugd bij. En tot slot leidt hij scheidsrechters op bij allerlei clubs uit de buurt.

“Ik wilde afgelopen seizoen eigenlijk stoppen bij Voorwaarts. Het is toch best een flinke reistijd voor iets meer dan een uur training geven,” vertelt Wessels over zijn functie als keeperstrainer in Twello. De Twellose ploeg nam daar echter geen genoegen mee. “Ze wilden graag dat ik bleef, vooral de speelsters vroegen daarom. Toen boden ze me aan de A1 erbij te gaan trainen. Dan hoefde ik niet voor slechts een uur en een kwartier te komen.” Wessels was om.

Het typeert de loyale Lemelervelder die pas op latere leeftijd in aanraking kwam met handbal. “Ik ben op m’n dertigste begonnen als keeper bij de heren van LHC. Dat had ik veel eerder moeten doen. Het is een geweldige sport. Maar ja, zo ging dat in die tijd: jongens zaten op voetbal, meisjes op handbal. Als je als jongen ging handballen, was je een mietje.”

Koppel

Ongeveer tien jaar schitterde Wessels tussen de palen in Lemelerveld. 23 jaar zat hij er in het bestuur en in allerlei commissies. Ook trainde hij de jeugd en verzorgde gasttrainingen. Inmiddels is hij vooral bekend als man in het zwart. “Ik ben begonnen als verenigingsscheidsrechter. Sinds een jaar of zes vorm ik een koppel met Wim Hondeveld. We fluiten in de tweede divisie, maar vanwege een tekort aan scheidsrechters staan we ook regelmatig in de eerste divisie.” Dat kan allemaal net rondom het coachen van HHZD. “Mijn wedstrijden met HHZD gaan voor. Maar als ik op zaterdagavond met die meiden moet spelen, word ik vaak alsnog op zondag ingepland om te fluiten.”

Knetteren

Uit het leiden van wedstrijden haalt hij het meeste plezier. “Gelukkig hoef ik niet te kiezen tussen trainen, coachen of fluiten. Ik vind alles leuk. Maar het fluiten steekt er bovenuit. Vooral omdat ik met Wim ontzettend fijn kan samenwerken. We doen er alles aan om op één lijn te staan. Daar maken we constant afspraken over. We begonnen met een A4’tje, maar inmiddels zijn dat er een stuk of vijf, zes.” Desondanks zijn ze het nog steeds niet altijd met elkaar eens. “Het knettert soms echt wel. Natuurlijk. Maar dat laten we nooit merken in het veld. In de kleedkamer spreken we elkaar erop aan: ‘Zag je dat nou echt niet?’ Dat kunnen we van elkaar hebben. We hebben serieus nooit hard feelings, zien het enkel als opbouwende kritiek.”

Vrouwen

Dankzij een feestje zo’n tweeënhalf jaar geleden is de geboren Heinoër nu ook trainer van HHZD. “Daar was ik aanwezig als oom van Jette en Hilde Middelkamp, speelsters van HHZD. Hun complete team was ook uitgenodigd. Vanwege gezondheidsredenen moest hun toenmalig trainer Peter Cress een stapje terugdoen. De speelsters vroegen mij of ik zijn taak wilde overnemen.” De zaak was snel beklonken.

Wessels, die nu manager van de slagerij van de Coop in Erica is en in het verleden slagerijen had in Boskamp en Heeten, nam zelf een begeleidster mee. “Dat werd mijn zus Diane Burgers. Zij heeft jaren bij LHC gespeeld en woont nu in Heino. Een plus een is twee. We hebben bovendien een heel goede klik met elkaar, anders had ik haar nooit gevraagd. We hebben veel samengewerkt.”

Wessels blijkt zich graag te omringen met handballende vrouwen. “Ik ben getrouwd met Monique Schrijver, een bekende naam in Lemelerveld. Ze heeft er jaren in het eerste gespeeld, in de tijd van onder anderen Linda IJsseldijk en Heleen Boxebeld. Mijn dochters Femke en Noor handballen beiden bij LHC, zoon Bram doet aan boksen. Met hem ga ik overigens regelmatig naar festivals, Pinkpop bijvoorbeeld. Ik ben gek van muziek, vooral hardrock.”

Niet verplichten

Tot slot is er nog het opleiden van scheidsrechters. Het komt nu als laatste aan bod, maar Wessels heeft het hoog op zijn agenda staan. “Je moet mensen niet verplichten te fluiten,” is hij resoluut. “En ja, dat kan echt. Je moet ze vooral enthousiasmeren en er geen druk op leggen.” Wessels geeft cursussen bij onder andere LHC, HHZD en Voorwaarts. “Cursus klinkt zwaar, het zijn ongeveer drie avonden. We beginnen al vanaf de tweedejaars C. Dan heb je een grote groep en er blijven er altijd wat over die het echt leuk vinden.”

Hij ziet graag dat beginnende scheidsrechters met z’n tweeën in het veld staan. “Als duo – dat is wat anders dan koppelfluiten. Dan staan ze er niet alleen voor en dat maakt de drempel lager. En goede begeleiding is heel belangrijk. Ik vind het opleiden van nieuwe scheidsrechters fantastisch om te doen. En je ziet dat het z’n vruchten afwerpt.”

Foto: Gert Wessels in actie als coach van HHZD

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina