Voorwaarts trekt stekker uit eredivisiehandbal

De ster van Voorwaarts rees snel, maar is nu minstens zo hard gevallen. Na een reeks succesjaren waarin titels en promoties elkaar in razend tempo opvolgden, ziet de Twellose club zich genoodzaakt na één seizoen alweer afstand te doen van eredivisiehandbal. Ook de eerste divisie zit er niet in. Het bestuur van de vereniging heeft bij het NHV een verzoek ingediend tot degradatie naar de hoofdklasse.

Financiële motieven zijn daarvoor de oorzaak, laat het bestuur weten. “Er zijn de afgelopen maanden diverse gesprekken gevoerd met potentiële sponsoren, het NHV, de gemeente Voorst en de provincie Gelderland. Alle partijen wilden meedenken en zoeken naar mogelijkheden. Ondanks alle inspanningen kwamen we niet tot de oplossing om het forse begrotingstekort te dichten,” is op de clubsite te lezen.

Pijn

Een maand geleden liet de club al doorschemeren dat er problemen waren. Direct werden de speelsters ingelicht en zij werden vanaf dat moment nauw betrokken bij de besluitvorming. “Vanaf 12 maart, het begin van de coronacrisis, hebben we regelmatig videocalls met ze gehouden,” vertelt Bianca Alferink, voorzitter van de afdeling handbal van Voorwaarts. “Dit besluit doet ieders sporthart pijn, die van de speelsters en van het bestuur. Het was een heel zwaar besluit, maar we blijven een dorpsclub en het mag niet ten koste van alles gaan.”

De keuze om voor de hoofdklasse te gaan, is weloverwogen. “Eerste divisie en ook tweede divisie brengen nog steeds veel kosten met zich mee. Bovendien zou het gat met het tweede team dan te groot zijn. Dames 2 werd afgelopen seizoen kampioen in de tweede klasse. Voor hen hebben we een promotieverzoek naar de eerste klasse ingediend.” Of Voorwaarts 1 ook daadwerkelijk in de hoofdklasse terechtkomt, is aan het NHV. Clubs kunnen tot eind deze week een verzoek tot promotie of degradatie indienen, waarna het grote puzzelen voor de bond begint. 4 mei volgt een eerste voorlopige indeling.

Lees ook: Kwiek zeker van promotie; Lettele, ABS en Voorwaarts 2 nog niet

Uitloop

Door de terugtrekking ligt een grote uitloop van speelsters op de loer. “Er hebben natuurlijk al enkele speelsters eerder aangegeven te stoppen,” doelt Alferink op Ellen van der Scheer, Melissa van Delsen, Suzanne Groenen en Sharin Aal. Onlangs kondigde ook cirkelspeelster Merlin Fakkert haar afscheid aan. “Maar ook onze keepster Lieke van der Linden vertrekt sowieso. Zij traint op de Handbalacademie en moet eredivisie spelen. Dat is logisch. Er zijn wel meer geluiden, maar daar wil ik verder nog niets over zeggen.” Het ligt in de lijn der verwachting dat ook cirkelspeelster Hilke Weijs, die afgelopen seizoen van eerstedivisionist PSV naar Voorwaarts overstapte, de club vaarwel zal zeggen. Zij gaf al eens aan puur voor het niveau drie keer per week op en neer naar Twello te reizen.

Ongekende succes

Voorwaarts maakte ongekende jaren door. In 2015 promoveerde de ploeg naar de tweede divisie. Twee jaar later volgde de stap naar de eerste divisie en afgelopen jaar was er zelfs de promotie naar de eredivisie. Alferink: “We hebben daar allemaal super van genoten. Maar we hebben alle scenario’s doorgenomen en alle stakeholders erbij betrokken. Er was maar een conclusie: we doen het niet.”

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina