Kaarten lijken al geschud in de hoofdklasse

Met twee ploegen die strijden om plek 1, twee subtoppers, een middenmoot van zes en twee clubs die onderaan bungelen, lijken de verhoudingen in de hoofdklasse B na negen duels al duidelijk. De drie Sallandse clubs – Lettele, Wesepe en Overwetering – maken elk deel uit van een ander subgroepje.

Topper Lettele

Lettele draait een voorspoedig seizoen. Met acht simpele overwinningen staat de selectie van trainer Henk de Boer op een keurige tweede plek. Het verschil met de overige ploegen is keer op keer groot: elke gewonnen wedstrijd telde minstens zeven doelpunten verschil. De speelsters beginnen zelfs al een beetje te morren: er mag wel iets meer concurrentie zijn. De enige ploeg die daar tot nu toe voor zorgt is Pacelli. Al in de tweede wedstrijd van het seizoen stonden de titelkandidaten tegenover elkaar. Pacelli won met 20-24 in de Bathmense Uutvlog, de thuishaven van Lettele. “Daar waar we normaliter heel vaak rond de dertig doelpunten scoren, bleef de teller deze keer op twintig staan,” verklaarde De Boer destijds de nederlaag. “Hebben we dan te weinig kansen gecreëerd? Dat is wel een terechte conclusie, maar veel pech met het afronden en te scherp willen afronden verklaren ook het verschil van vier doelpunten.”

Sinds die wedstrijd begin oktober hebben beide ploegen geen punt verloren. Pacelli staat daarmee ongeslagen aan kop en lijkt de meeste kansen op het kampioenschap en daarmee de promotie naar de tweede divisie te hebben. Het is wachten op een misstap van de ongenaakbare Achterhoeksen. Óf tot 12 januari, want dan staat de return op het programma. De Boer kijkt ernaar uit. “Als we ze op dit moment zouden treffen, zoals we nu presteren, hadden we ze in eigen huis wel kunnen verslaan. Uit moet dat ook lukken. Misschien moeten we wat verrassends doen. Maar eerst de drie tussenliggende wedstrijden zien te winnen.”

Middenmoter Wesepe

Wesepe heeft zich de afgelopen weken opgewerkt naar de middenmoot. Coach Wim Snijders en zijn speelsters begonnen erg slecht aan het seizoen. Na de eerste vier wedstrijden was er nog geen punt binnengesleept. Tegen Lettele was dat terecht, maar de overige drie nederlagen waren onnodig. Vooral na de vierde wedstrijd, tegen het Arnhemse ESCA, had Snijders er flink de pee in. “We gingen mee in het trage spel van ESCA en ik had nog zo gehamerd op snel spelen,” liet hij optekenen in de Stentor. “We kunnen snel spelen, maar we doen het gewoon niet. Volgende week gaan we in onze eigen hal hoe dan ook winnen van OBW, al moeten we de vloer uit de hal spelen.”

Dat laatste bleek niet nodig, want Wesepe kende weinig problemen met het nog steeds puntloze OBW. In de Hooiberg werd het 26-20 voor de rood-gelen. “Trots op mijn meiden, eindelijk van de nul af,” was Snijders na afloop kort maar duidelijk.

De winst bleek de opmaat naar meer. De weken erna werd gelijkgespeeld tegen Overwetering (26-26) en gewonnen van WHC (31-25). Na een matige wedstrijd tegen Zwolle (34-28 verlies) werd er afgelopen weekend een sterke zege op HVBS (24-21) geboekt. Daarmee heeft Wesepe nu zeven punten. Het staat nog wel slechts op plek tien, maar het gat met de nummer vijf is maar een puntje.

Laagvlieger Overwetering

Voor Overwetering is het gat met de brede middenmoot opgelopen naar vier punten. Slechts een keer werd gewonnen: uit bij TVO werd het 23-25. Die zege volgde op het gelijkspel tegen Wesepe. Overwetering leek daarmee het lek na vijf nederlagen op rij boven te hebben, maar de volgende twee wedstrijden gingen verloren. Coach Jan Lentjes zag na de 21-30 nederlaag tegen Lettele vorige week echter voldoende perspectief. “Ondanks de behoorlijke nederlaag mogen wij terugkijken op een goede wedstrijd. Lettele is een van de betere ploegen in onze competitie. Wij hebben flink partij geboden en konden lang bijblijven.”

Maar tegen ESCA ging het afgelopen zaterdag flink mis. “Wij maakten in de tweede helft nog wel het eerste doelpunt, maar vervolgens lukte er vrijwel niets meer. Ook de scheidsrechters floten erg veel dingen van ons af waardoor het vertrouwen langzaamaan verdween. (…) Een teleurstellende 26-19 stand stond er na zestig minuten op het scorebord. Maar gauw vergeten deze wedstrijd en de knop weer omzetten voor de thuiswedstrijd tegen OBW.”

Die wedstrijd van komende zaterdag is cruciaal voor de Olstenaren. OBW heeft immers nog geen punt gewonnen en staat daarmee een plek onder Overwetering. Er moet gewonnen worden om de Zevenaarse concurrent op afstand te houden. De statistieken voorspellen een spannende strijd. Overwetering is in het voordeel met drie winstpunten. Echter, het aantal doelpunten voor en tegen van beide ploegen is nagenoeg gelijk.

Foto: Milou Oosterwijk in actie voor Lettele, hier tegen OBW, bron: www.hvlettele.nl

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina