Dapper Wijhe kan het VOC niet moeilijk maken, maar houdt schade keurig binnen de perken

De achtste finales van het bekertoernooi zijn het eindstation voor Wijhe’92 geworden. VOC was in sporthal de Lange Slag zoals verwacht een maatje te groot (21-36) en kan zich gaan opmaken voor de kwartfinales. Voor Wijhe, dat in de vorige ronde verrassend veel te sterk was voor E&O, zit het bekeravontuur erop.

Wijhe kreeg in de eerste minuten tegen VOC direct een paar grote kansen op de openingstreffer, maar de zenuwen speelden de ploeg duidelijk parten. De zussen Jara en Sanne Huis in ’t Veld kregen de ballen er niet in en topschutter Aniek te Braak miste vanaf zeven meter. VOC, hoewel onwennig met de harsloze bal, had het vizier scherper staan. Mede door twee benutte break-outs van voormalig Kwiek-speelster Romé Steverink (goed voor acht doelpunten in totaal) pakte de Amsterdamse club direct een 0-3 voorsprong.

Keepster Susan Koekoek – de absolute uitblinker aan Wijhese zijde deze avond – leidde de eerste treffer van haar ploeg in. Ze keerde een strafworp en uit de tegenstoot maakte Eline Wellenberg de 1-3. Even later maakte Sanne Huis in ’t Veld vanaf de cirkel de 2-4, maar moest vlot daarna met een tijdstraf inrukken. VOC liep weg bij Wijhe en zette met het eerste doelpunt van Daphne Luchies – onlangs overgestapt van Kwiek – de 2-9 tussenstand op de borden.

Mandekking

Wijhe-coach Maurice Feringa had ondertussen al een time-out ingezet. Eva van Vilsteren kreeg vanaf dat moment de opdracht in de dekking de linkeropbouwer van VOC vast te zetten. Dat hielp, want VOC kwam moeilijker tot scoren vanuit de vierde fase. Tot 7-13 bleef het verschil rond de zes doelpunten schommelen, daarna konden de gasten toch weer verder uitlopen. Met vier doelpunten op rij was het ineens 7-17. Bij rust was het verschil aanzienlijk: 10-22.

In de tweede helft bleef Feringa vasthouden aan de mandekking. Ditmaal was het Rosel Oostveen die de linkeropbouwer in de gaten moest houden. VOC scoorde desondanks de eerste twee doelpunten na rust, maar daarna schudde Wijhe eindelijk de zenuwen van zich af. Kim Boerdam (foto, archief), voldoende hersteld van een rugblessure, maakte de 11-24 en 12-24 en Rosel Oostveen benutte een rebound die ze zelf creëerde: 13-24. Na de 14-27 van Jara Huis in ’t Veld was het einde wedstrijd voor Kim Boerdam. Met kramp in beide benen zocht ze de bank op en zou die niet meer verlaten.

Bal in het gezicht

Aniek te Braak, normaal goed voor minstens tien doelpunten per wedstrijd, scoorde na drie kwartier spelen eindelijk haar eerste doelpunt van de avond, 15-27. Ze zou er daarna nog twee ingooien, waaronder één in een leeg doel bij een ondertalsituatie van VOC. Bij de stand van 17-31 kreeg keepster Susan Koekoek de bal in het gezicht bij een doelpoging van de linkerhoekspeelster. Tot ongeloof van Wijhe volgde er echter geen straf voor de schutter. Keepster Koekoek kon door en verrichte in de slotfase nog enkele knappe reddingen.

De wedstrijd was al lang en breed gespeeld, maar Wijhe bleef tot het laatst strijden voor ieder puntje. Het slotakkoord was voor Xari Nijlant. Eerst scoorde ze vanaf zeven meter met een gewaagd lobje over de lange invalkeepster van VOC en enkele seconden later schoot ze vanaf de cirkel de laatste bal van de wedstrijd in het doel: 21-36.

Een verwachte nederlaag, maar eentje die keurig binnen de perken bleek. De vele toeschouwers in Wijhe hebben in ieder geval een leuke pot kunnen zien tussen een dapper Wijhe en een snel en sterk VOC.

Achtste finale bekertoernooi
Wijhe’92 – VOC 21-36 (10-22). Doelpunten Wijhe’92: Kim Boerdam 5, Xari Nijlant 4, Aniek te Braak 3, Rosel Oostveen 2, Eva van Vilsteren 2, Carlijn Bonenberg, Marloes Savelkoel, Jara Huis in ’t Veld, Sanne Huis in ’t Veld, Eline Wellenberg.

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina