Tsukuba Tokyo voor vijfde keer naar Raalte: ‘Ze willen meer leren van het Nederlands handbal en onze cultuur’

Begin maart komt Tsukuba Tokyo, een damesteam dat uitkomt in de Japanse universiteitscompetitie, voor de vijfde keer naar Raalte. Van 4 tot en met 6 maart speelt de Aziatische ploeg drie topwedstrijden tegen achtereenvolgens VOC, Kwiek en Oranje U20.

De Japanse ploeg wil met dit bezoek vooral veel leren van het Nederlands handbal, vertelt Monique Swartjes namens de organiserende Handbalschool Salland. “Naast de drie wedstrijden krijgen ze trainingen van verschillende Nederlandse trainers. Ik verzorg zelf samen met Joop Fiege een baltraining, daarnaast nemen ook Rachel de Haze, Bert Bouwer en keeperstrainer Tonio van Rhee een training op zich.”

De Vogelaar en Stevenskamp

De selectie van Tsukuba Tokyo komt op zaterdag 2 maart aan op Schiphol waar ze ontvangen worden door Swartjes en collega Percy Vorst. Swartjes: “Die dag gaan we eerst met ze Amsterdam in, ‘s avonds nemen we ze mee naar Raalte. Ze verblijven hier tot donderdag en slapen in hotel De Zwaan. Na donderdag gaan ze nog niet naar huis, maar vertrekken ze richting Parijs. Ook in Frankrijk blijven ze nog een week.”

Naast veel handbal staan er ook andere activiteiten voor de Japanse handbalsters op het programma. “Trainster Eiko Hirayama regelt veel stages voor haar team hier in Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Denemarken. Ze wil dat haar speelsters met de Nederlandse cultuur in aanraking komen. Daarom gaan ze op de maandagmiddag lesgeven aan groep 8 van basisschool De Vogelaar in Raalte. Ze vertellen daar over hun cultuur en leren de kinderen origami vouwen. Op woensdagmiddag gaan ze naar verzorgingscentrum Stevenskamp in Heeten, om ook daar de bewoners origami te leren.”

Kaartverkoop gestart

Tsukuba Tokyo speelt in Raalte drie wedstrijden. De eerste is op maandag 4 maart tegen VOC, de huidige nummer 1 van de eredivisie. Een dag later neemt Kwiek het op tegen de Japansen en de afsluitende wedstrijd is op woensdag. Dan is Oranje U20 – met Kwiek-speelster Paris Scholten – de laatste uitdager van Tsukuba Tokyo. De kaartverkoop voor deze wedstrijden is vorige week gestart. Kaartjes zijn verkrijgbaar via de site van de Handbalschool Salland.

Programma wedstrijden

Maandag 4 maart 2024
19.00 uur: Tsukuba Tokyo – VOC

Dinsdag 5 maart 2024
19.00 uur: Tsukuba Tokyo – Kwiek

Woensdag 6 maart 2024
20.00 uur: Tsukuba Tokyo – Oranje U20

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina