Selectie van Kwiek wordt steeds Drentser

Kwiek heeft zich deze week versterkt met het 15-jarige talent Daphne Luchies uit Klazienaveen. De middenopbouwster komt over van eerstedivisionist E&O uit Emmen en is de vijfde Drentse aanwinst binnen de selectie van de kersverse eredivisionist.

De nieuwe trainer van Kwiek, Lars Hoogeveen, komt uit dezelfde plaats als Luchies. “Dat dat geen toeval kan zijn? Nou, Kwiek had haar al op het lijstje staan voordat ik in Raalte in beeld was, dus ik heb daar niet veel invloed op gehad,” vertelt de trainer. “Maar ik ben heel blij dat een van de grootste talenten van Papendal bij Kwiek komt om zich nog verder te ontwikkelen.”

Drie seizoenen geleden stapte keepster Claudia ter Wal al over van Beilen naar Kwiek. Een jaar later meldden ook Jessica Hilbrands uit Oosterhesselen en Danique de Jong uit Erica zich in Raalte. Zij speelden daarvoor beiden, net als Luchies, bij E&O.

Verrassende keuzes

Luchies begon vorig jaar op de Handbalacademie op Papendal waar ze nu nog steeds de jongste speelster is. Ook maakte ze afgelopen seizoen haar debuut in de hoofdmacht van E&O. “Ze is nog piepjong,” weet Hoogeveen. “En het gaat eigenlijk tegen mijn principes in om spelers op zo’n jonge leeftijd al op een bepaald niveau te laten spelen. Maar hoe ver Daphne handballend en fysiek is, is exceptioneel. Zij is vergeleken met leeftijdsgenoten zo veel verder, ook mentaal.” Haar familie stimuleert haar daarin. “Uiteraard hebben we met de Handbalacademie, de staf van Kwiek en met Daphne en haar ouders goede gesprekken gehad. Topsport is binnen haar gezin niet onbekend. Daphnes oudere broer voetbalt bij FC Emmen.”

Luchies, die ook deel uitmaakt van Oranje O16, kan zowel op de linkeropbouw als in het midden uit de voeten. “De middenopbouw is echt haar positie, dat is de plek waar ze naartoe moet groeien. Door haar jonge leeftijd maakt ze af en toe nog fouten, maar aan de andere kant zorgt het er ook voor dat ze soms verrassende keuzes maakt. Ze heeft vorig jaar in de eerste divisie laten zien dat ze goed genoeg is voor de eredivisie.”

Hoogeveen was onder de indruk van het spel van Luchies bij E&O. “Zo’n drie, vier jaar geleden heb ik haar getraind bij de handbalschool. Daarna heb ik in Duitsland gewerkt en heren getraind. Na mijn terugkomst in Nederland moest ik daarom even schakelen. Toen ik Daphne bij E&O zag, zag ik geen meisje meer. Zij is fysiek zo gegroeid, voornamelijk door het goede programma bij de Handbalacademie. Samen met haar mentale instelling zie je tot welke successen dat kan leiden.”

Videoconferences

Alle speelsters die het afgelopen seizoen zo glansrijk de titel in de eerste divisie grepen, hebben aangegeven bij Kwiek te blijven. “Ik kan nu natuurlijk nog niet zeggen hoe de selectie er volgend jaar precies uit ziet, maar ik heb inderdaad een ruime keuze. Dat moet ook, zeker als je naar de eredivisie gaat. Het is belangrijk dat elke speelster honderd procent uit zichzelf haalt. Dat kan niet zonder concurrentie. Ze moeten allemaal elke training weer strijden voor hun plekje. Daar worden ze beter van en bovendien wordt de groep daar hechter van.”

Hoogeveen heeft de speelsters van Kwiek tot nu toe slechts een keer ontmoet. “Ik heb de selectie nog maar een keer gesproken, dat was tijdens onze kennismaking. Daarna mocht het door de corona niet meer. Het is het heel lastig beginnen zo. De meiden hebben wel een trainingsschema – volgend maand krijgen ze weer een nieuwe – maar het is natuurlijk heel vervelend zo. We hebben deze week met een videoconference contact met elkaar gehad. Dat werkte prima, dus wellicht kunnen we daarmee verder.” Het plannen blijft echter lastig. “Ik heb VP2 wel ingevuld, daar beginnen we in de laatste week van juli mee. Dat moet ook wel, want vijf weken later, in het eerste weekend van september, begint de eredivisie al.”

Lees ook: Hoogeveen volgt Van Rhee op als hoofdtrainer Kwiek

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina