‘Ik vind dat we nu het sterkste team hebben’

“We begonnen het seizoen met veel branie: dit jaar moest en zou het gebeuren. Maar we staan weer met beide voeten op de grond.” De handbalsters van Haarle zijn na de derde nederlaag op rij van de koppositie in de eerste klasse afgedaald naar plek vier. Van paniek is echter geen sprake bij scheidend coach Guido Torenbeek. “In deze klasse kan van alles gebeuren.”

“Waar het aan ligt dat het even niet loopt? Ik kan niet eenvoudig een ding aanwijzen. Wel is duidelijk dat het spel van de tegenstanders vaak niet ons spel is.” Na nederlagen tegen LHC (27-31) en Heeten (30-23) was zaterdagavond ook Nieuw Heeten te sterk voor de formatie van Torenbeek: 27-31.

Zwieper

“Het handbal is heel fysiek en daar wordt in deze klasse niet voldoende tegen opgetreden,” licht de 49-jarige coach zijn opmerking toe. “Niks ten nadele van de scheidsrechters, maar het zijn natuurlijk niet de toppers. Vaak kunnen ze het tempo niet bijhouden en daardoor zien ze niet alles. We krijgen vaak een duw of een zet mee. Ook vanavond tegen Nieuw Heeten: een speelster van ons gaat tussen twee verdedigers door en krijg dan een flinke zwieper. Er wordt wel een tijdstraf uitgedeeld, maar het zou rood moeten zijn. Vaak zie je ook dat er niets gegeven wordt, vooral als we wel scoren. Dan blijven verdedigers dat natuurlijk doen, dan wordt dat de norm.”

Torenbeek wil de slechte reeks echter niet alleen daaraan wijten. “Zo’n wedstrijd als vandaag hadden we in het begin van de competitie gewoon gewonnen. Een speelster van Nieuw Heeten scoorde twaalf keer. We gaven haar mandekking, maar desondanks kon ze zo veel scoren. Dan doen we het gewoon niet goed.”

Haarle heeft in de eerste klasse, ondanks de hoge positie, tot nu toe de meeste tegendoelpunten moeten incasseren. “Dat vind ik helemaal niet erg. Mijn visie is gericht op zelf veel scoren in plaats van tegenhouden. Normaal maken we dertig doelpunten in een wedstrijd en is er niets aan de hand. Maar dat lukt nu even niet. Bovendien is onze keepster, Mery Rensen, geblesseerd; zij staat al een tijdje met een hernia in het doel. En ook Iris Kemper kampt met rugproblemen. Dat helpt natuurlijk niet mee.”

Pijn in het hart

Torenbeek is bezig aan zijn vierde en laatste seizoen in Haarle, nadat hij er tussen 2009 en 2013 ook al vier seizoenen aan het roer stond. “Ik ga met pijn in het hart weg. Ik heb een enorme klik met de meiden. Hun instelling en mentaliteit staat me aan. Ik woon in Dronten en moet daarom twee uur rijden voor een training, daar moet je dan wel wat voor terugkrijgen. En dat is hier zeker het geval.”

Een verhuizing noopt hem tot dit besluit. “Volgende week verhuis ik naar Veghel. We hadden al een tijdje plannen om die kant op te gaan. Inmiddels heb ik werk in Eindhoven als afdelingsleider en sportdocent op een middelbare school. Nu ga ik nog op zoek naar een nieuwe club in die regio, maar ik maak het seizoen in Haarle wel netjes af. Het handbal sluit ik zeker niet af. Ik ben vanaf mijn vijfde, toen ik in Wijchen met handballen begon, niets anders gewend dan sporthallen.”

Onoverwinnelijk

Net als in 2013 hoopt Torenbeek ook dit seizoen bij Haarle te vertrekken met een promotie op zak. “Van al die jaren dat ik bij Haarle ben, vind ik dat we nu het sterkste team hebben. Voorheen waren er enkele individuele spelers die beter waren, maar toen waren er ook altijd wat die niet goed mee konden komen. Zulke speelsters zitten er nu niet tussen. Ik ben heel content met dit team. Ik was dan ook niet verrast dat we het seizoen zo goed begonnen. Wel wist ik dat november een belangrijke maand zou worden. En dat blijkt ook wel.”

“Vorig seizoen waren we in eigen huis nagenoeg onverslaanbaar. Die onoverwinnelijkheid thuis hebben we helaas niet meer. Maar in deze klasse kan van alles gebeuren. Ik weet zeker dat wij, en ook andere ploegen, in de hoofdklasse prima mee zouden komen. Maar het is heel lastig om uit deze klasse te komen. Het ligt allemaal zo dicht bij elkaar. Ik hoop zeker op wederom een promotie, dat zou het cirkeltje mooi rond maken.”

Lees ook: Haarle en trainer Torenbeek uit elkaar

Lees ook: Wedstrijdverslagen Haarle – Nieuw Heeten

Foto: Guido Torenbeek

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

One Reply to “‘Ik vind dat we nu het sterkste team hebben’”

  1. Tob Handbal

    Jullie spelen eerste klasse, dus natuurlijk geen topper in de handbalwereld. En dan krijg je inderdaad niet de topscheidsrechters. Jammer dat bij nederlaag vaak de scheids volgens deze coach de oorzaak is. Misschien toch eens een spiegel kopen en er ook in kijken?
    Wat zal het straks een klaagzang over scheidsrechters zijn in het Brabantse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina