Heeten heeft vizier niet op scherp, Broekland bekert simpel door

Op papier was het een kraker, maar op het veld werd het bekerduel tussen Heeten en Broekland – de nummers 3 en 1 van de hoofdklasse B – nooit echt spannend. Met een eindstand van 19-27 plaatste Broekland zich eenvoudig voor de tweede ronde, Heeten kan zich volledig gaan richten op de competitie.

In het rommelige duel in de sporthal van Heeten hadden beide ploegen aanvankelijk veel moeite met scoren. Het spel was aan beide kanten wat ongecontroleerd en dat leverde bijzondere incidenten op, zoals de botsing waarbij Lisa Nijland van Heeten een contactlens verloor en de poging vanaf zeven meter van Broekland-speelster Yara Tuïnk waarbij de bal uit haar handen glipte.

Na een kwartier aftasten, uitproberen en vooral veel missen, kreeg Broekland bij 5-5 plotseling de geest en sloeg een gaatje van zeven. Aanvallend vielen in die fase met name Isabel te Wierik en Lauri Kortenhorst positief op. Heeten deed met één doelpuntje nog iets terug voor rust, maar kon niet voorkomen dat er een zeer matige 6-12 tussenstand op de borden stond.

Puntje voor puntje

Zo schaars als de doelpunten in de eerste helft waren, zo voortvarend begonnen beide teams aan het tweede deel van de wedstrijd. Binnen één minuut was er al drie keer gescoord: tweemaal voor Broekland, één doelpunt voor Heeten. Broekland sprokkelde puntje voor puntje bij elkaar, terwijl Heeten problemen bleef houden met het afronden van de ballen. De Broeklandse dekking had alles onder controle en keepster Charlotte Tielbeke stond vaak op de goede plek. Al liet de zuiverheid van de Heetense schoten ook te wensen over.

Mooiste doelpunt van de wedstrijd

Via 9-18 werd het 13-21 en volgde het mooiste doelpunt van de wedstrijd. Broekland speelde een lange bal op de snel weggesprinte Lieke Nijhof. De pass leek te hard en te lang, maar Nijhof wist de bal nog net voor de cirkel te vangen en ook nog eens strak af te ronden.

Niet veel later zocht Heeten-keepster Jolien van Kruisbergen – in de eerste helft verrichtte ze nog een mooie, dubbele redding – de bank op. Ze bleek te veel last te hebben van een verstapping eerder in de wedstrijd. Veldspeelster Maureen Schiphorst nam de laatste tien minuten van de wedstrijd de plek onder de lat van haar over en deed dat niet onverdienstelijk.

Eerste van drie

Het verschil was echter al gemaakt en de winnaar was al duidelijk. Na 14-24 wist Heeten nog een paar puntjes terug te komen, onder meer door strakke schoten van opbouwsters Lisa Maatman (foto) en Amèl Blom, maar het resultaat veranderde er niet door. Met 19-27 won Broekland de eerste ontmoeting met Heeten van dit seizoen. In de competitie komen de teams elkaar nog twee keer tegen.

Eerder deze week plaatsten ook Voorwaarts, SDOL en Wijhe’92 zich voor de volgende bekerronde.