Wolterink werkt aan nieuwe speelwijze bij HHZD: ‘Tegen Dalfsen zag ik al vooruitgang’

Zijn team hoefde hij zondag niet te motiveren. HHZD-coach Freddy Wolterink zag dat zijn speelsters ontzettend gedreven waren om tegen Dalfsen, de ploeg van hun voormalige trainer Gert Wessels, een goede pot neer te zetten. En dat gebeurde. HHZD versloeg Dalfsen met 33-26.

“Als de instelling goed is, dan loopt de wedstrijd gelijk al beter,” aldus Wolterink. De 50-jarige Wierdenaar is dit seizoen de nieuwe hoofdtrainer in Heino. “De eerste helft liep Dalfsen vier punten bij ons weg, maar wij wisten snel de aansluiting weer te vinden. Dat was het eerste kantelpunt. Na rust hadden wij de dekking prima staan. Hun lange opbouwster hadden we in de tang en de ballen naar de cirkel hadden we goed door. Dalfsen scoorde minder en wij maakten de doelpunten nog wel. Daardoor liep het verschil mooi op.”

Lees ook: wedstrijdverslag HHZD – Dalfsen

Onrust

Nog voordat Wolterink aan zijn taak bij HHZD begon, had de club al uitgesproken dit seizoen voor een plek in de top 5 van de eerste klasse te gaan. “Bovenkant middenmoot moet inderdaad kunnen met deze groep,” vindt ook Wolterink. “Vorig jaar moest de ploeg naar onderen kijken. Dat geeft onrust. Als je in de middenmoot staat, kun je je een keer een nederlaag permitteren. Wat dat betreft zijn we dit seizoen goed begonnen met twee overwinningen uit drie duels.”

De openingswedstrijd tegen Angeren werd eenvoudig in winst omgezet: 25-19. Een week later ging het tegen CVO een stuk minder en verloor HHZD met 23-13. “Dat was een slechte wedstrijd. CVO is een sterke ploeg en ook als we goed gespeeld hadden, hadden we wellicht verloren. Maar zo dik was niet nodig, we speelden onder ons niveau.”

Tukker

Wolterink komt uit het Twentse Wierden waar hij vier jaar de plaatselijke tweedeklasser Kedingen trainde. “In mijn eerste seizoen daar werd Kedingen kampioen en promoveerden we naar de tweede klasse. Voor Kedingen heb ik het tweede team van Nieuw Heeten getraind.” Ook bij Olympia en Holten stond hij voor de groep. “Tot zeven jaar geleden heb ik zelf gehandbald, bij Kedingen en ook bij Holten. Training geven deed ik er toen al bij. Ik heb bij Holten bijvoorbeeld het herenteam getraind, maar ook de dames en de jeugd.”

‘Ja, maar’

Bij HHZD wil Wolterink een andere speelwijze inslijpen. “Ze hebben natuurlijk drie jaar lang training van Gert Wessels gehad, maar ik heb weer andere opvattingen. Ik wil dat ze doelgerichter gaan spelen en met meer beweging. Het is nu nog te statisch. Tegen Dalfsen zag ik al wat vooruitgang, maar dat moet nog meer. Dat heeft tijd nodig en dat red je niet in één seizoen. In wedstrijden verval je vaak snel in het oude. Als we aan het einde van de competitie op vijftig of zestig procent zitten van wat ik wil zien, is het prima.”

De speelsters moeten nog wennen aan zijn visie, merkt Wolterink. “Dat is ook logisch. Als ik ze een bepaalde oefening geef, hoor ik al snel ‘ja, maar vorig jaar moest dat nog zo’. Als ik het vervolgens uitleg, dan snappen ze het wel.”

Tweede keepster

Wolterink heeft in Heino de beschikking over een ruime selectie van twaalf speelsters. “We hebben er nu een tweede keepster bij, Emma Peters. Dat was vorig jaar nog niet zo. Kelly speelde vorig jaar in dames 2, maar gaf aan weer de ambitie te hebben om in dames 1 te spelen. Zij heeft de selectie ook gered. En er zijn enkele speelsters van de A1 overgekomen naar het eerste.”

Selectie HHZD 2020-2021 op de foto van links naar rechts: Milonne van de Burg, Myrza Roeke, Lieke Spenkelink, Jette Middelkamp (keeper), Noah Melenhorst, Freddy Wolterink (trainer/coach), Lynn Kamphof, Emma Peters (keeper), Iwan Huysmans (begeleider/keeperstrainer), Kelly, Merle Middelkamp, Mayke Ros, Fleur Schrijver en Joy van der Vegt

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina