Bijblijven? Voorwaarts laat VOC zweten

Voorwaarts verloor woensdagavond het bekerduel tegen VOC met 30-35. Geen kwartfinale dus voor de Twellosen, maar daar maalde niemand om na het prachtige handbalavondje in de volgepakte sporthal de Jachtlust. Ruim vierhonderd bezoekers zagen Voorwaarts meer dan goed partij bieden tegen de beste club van Nederland. Ondanks de zenuwen werd er met veel lef gespeeld en toonde Voorwaarts weinig ontzag voor de landskampioen. Bij 28-30 hing er zelfs een stunt in de lucht, maar de Amsterdammers konden net op tijd het tij keren.

Vijftig

VOC vloog na het eerste fluitsignaal uit de startblokken. Het gebrek aan hars leverde de professionele club weinig problemen op. Na 120 tellen stond er al 1-4 op de borden en leek het een vervelende avond voor Voorwaarts te worden.

De Twellose speelsters gaven vooraf aan bang te zijn dat VOC de vijftig aan zou tikken. In de eredivisie had de regerend landskampioen immers vaker dergelijke uitslagen neergezet. “Ik denk dat wij te vergelijken zijn met DSVD en die verloor laatst met 20-49,” verklaarde Laura Deijk. De opbouwster kon vanwege twee gebroken vingers aan haar linkerhand niet meedoen tegen VOC. “Ik baal flink. Dit is een wedstrijd die je niet wilt missen. Het moment kon ook niet slechter, want het gebeurde in de laatste wedstrijd van Sharin (Sharin Aal is voor haar studie naar Praag, red.). In korte tijd zijn we dus twee basisspeelsters kwijt en onze selectie is al niet breed. We hebben één wissel van onszelf en er doen drie jeugdspeelsters mee.”

De verwachtingen waren daarom niet hoog bij de Twellose meiden. “We hopen er niet te veel tegen te krijgen en zelf wel een aantal keer lekker te kunnen scoren. Bijblijven, dat is het belangrijkste doel.” De tactiek aanpassen op het spel van VOC was ook niet aan de orde. “Daar hebben we het helemaal niet over gehad. Dat heeft toch geen zin.”

Brutaal

Aanvankelijk leek het voorspelde scenario van Deijk uit te komen. Maar na zestig minuten en een prachtige handbalwedstrijd moest zij op haar woorden terugkomen. “Vergeet alles maar wat ik voor de wedstrijd zei. Kom maar op met die eredivisie!”

Na de 1-4 liet Voorwaarts alle spanningen van zich afglijden en hanteerde de ploeg hetzelfde wapen als dat van VOC: snelheid. Hoekspeelster Quinty Veerman scoorde na tien minuten de gelijkmaker (6-6). Een voorsprong zat er niet in, maar de aansluiting bleef gehandhaafd. In ondertal gooide de ingevallen A1-speelster Jill Kloppenberg vanuit de linkerhoek brutaal de 7-8 tegen de touwen. Een paar seconden later mocht ze middels een snelle break nogmaals aanleggen, maar die poging werd gekeerd door de Amsterdamse keepster.

De time-out van coach Helma Meijerman bij een 7-9 stand kwam ook VOC-trainer Ricardo Clarijs goed uit. Bij de hervatting zette hij zijn sterspelers Rachel de Haze en Lindsey Schrekker in. Dat werd Voorwaarts te veel. Dankzij de snelheid en kracht van de routiniers en de slordige fouten die Voorwaarts op dat moment liet zien, kon VOC een gaatje slaan. Bij rust was de schade echter te overzien: 12-19.

Onewomanshow

De tweede helft speelde Voorwaarts met dezelfde bravoure verder. De Haze en Schrekker hadden inmiddels weer plaatsgenomen op de bank. Ondanks een tijdstraf voor aanvoerster Melissa van Delsen was het Voorwaarts dat via Alineke Ros de eerste score liet noteren. In de dekking werd niet afgewacht, maar de aanvallers werden goed opgezocht. “Stappen en zakken!” bleef trainster Meijerman roepen. Lange tijd bleef het verschil een doelpunt of vijf, zes.

Bij 24-30 begon Ros op de linkerflank aan haar onewomanshow. Eigenhandig schoot de oud-speelster van Dalfsen haar ploeg met vier mooie scores op rij, waaronder een sluw lobje, weer bijna naast VOC. Dat was het moment voor Clarijs om opnieuw in grijpen. Schrekker en De Haze kwamen er weer in en toonden in de laatste tien minuten van het boeiende duel hun kwaliteiten. De strijd was gestreden. VOC had de buit binnen. Voorwaarts verliet trots het veld.

1/8 finale bekertoernooi
Voorwaarts – VOC: 30-35 (12-19)
Doelpunten Voorwaarts: Alineke Ros 8, Melissa van Delsen 7, Merlin Fakkert 6, Aniek Koers 3, Jill Kloppenberg 2, Ellen van der Scheer 2, Quinty Veerman 2
Doelpunten VOC: Nikita van der Vliet 6, Rachel de Haze 5, Amy Oostveen 5, Bo van Wetering 5, Kim Lunter 4, Kaylee Römer 4, Noah van der Heide 2, Zola Amsen 1, Beau de Boer 1, Britt van Leijden 1, Kirsten Theron 1

Foto: Alineke Ros, hier in actie tegen BFC, schoot tegen VOC acht keer raak, bron: Facebook Supportersclub VW Handbal

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina