Ricardo Clarijs reikt Voorwaarts én Overmars helpende hand

Vorig jaar hielp Ricardo Clarijs bij VOC Rachel de Haze aan haar trainersdiploma. Datzelfde trucje gaat hij dit seizoen uitvoeren met Kira Overmars bij Voorwaarts. De Twellose club wist de toptrainer aan zich te binden en daarmee Overmars te overtuigen naar Twello toe te komen.

Waarom steekt de talentcoach van de HandbalAcademie, bondscoach van Oranje onder 16 en voormalig coach van VOC de helpende hand uit naar Voorwaarts, de club die zich vorig jaar nog vrijwillig terugtrok uit de eredivisie? “Ja, cool hè?” lacht Voorwaarts-voorzitter Bianca Alferink. “De speelsters riepen ook al: hoe dan? Maar we hebben vorig jaar in de eredivisie en in het topsportplatform van het NHV een goed netwerk opgebouwd. Daarnaast kwam Ricardo regelmatig naar ons toe om onze toenmalige keepster Lieke van der Linden te volgen, een van zijn pupillen op de HandbalAcademie. Hij gaf aan gecharmeerd te zijn van onze club en ons graag te willen helpen.”

Lastige zoektocht

Die hulp kon Voorwaarts goed gebruiken. Zeker toen de club om financiële redenen uit de eredivisie stapte en naar de tweede divisie afzakte. Alferink: “We zochten een opvolger voor trainer Maurice Feringa en hadden die in Jan Majoor gevonden. Met hem waren we zo goed als rond. Maar toen bleek dat we uit de eredivisie gingen, ging dat begrijpelijkerwijs niet meer door.” De zoektocht daarna was een lastige. “Er zijn weinig trainers beschikbaar. We wilden Kira graag hebben. Zij is een gedreven vrouw, met ervaring op verschillende niveaus, maar zij gaf aan het te tijdrovend te vinden. Daarop schakelden we de hulp van ons netwerk in.”

Daar kwam de innovatieve oplossing met Clarijs uit voort. De talentcoach helpt op de dinsdagen met de trainingen bij Voorwaarts, Overmars verzorgt de trainingen op de donderdagen. Daarbij begeleidt Clarijs de Raaltese, zodat zij haar haar HT3- of HT4-diploma kan behalen. Ook het coachen tijdens de wedstrijden komt voor rekening van Overmars.

“Ik had vorig jaar op handbalgebied bewust een stap teruggedaan,” vertelt Overmars, die tot vorig seizoen drie jaar lang de dames van Heeten trainde en in het verleden bij Kwiek speelde. “Ik werd door meerde clubs benaderd, maar ik hield telkens de boot af. Ook Voorwaarts polste mij, maar ondanks een prettig gesprek ging ik ook met hen niet in zee. Ik wilde niet weer drie, vier avonden per week op pad voor de handbal. Toen ze later met dit aanbod kwamen, kwam ik terug op mijn besluit. Dit gaf de doorslag. Ik zie nu echt een uitdaging om mezelf te ontwikkelen.”

Adviseur

“Je zou denken dat je met zo’n naam voor het hoogst haalbare gaat,” erkent voorzitter Alferink. “Maar dat is niet de insteek. We zijn niet van plan een topclub in de eredivisie te worden. We willen een duurzame, toekomstbestendige afdeling binnen onze vereniging worden. Daar kunnen we de expertise van Ricardo goed bij gebruiken. We zien hem binnen onze club niet als trainer, maar als adviseur. Hij gaat workshops en bijscholingen verzorgen. Zo willen we meerdere trainers klaarstomen.”

Keuze genoeg

Overmars is blij dat Voorwaarts haar wist te overtuigen toch te komen. “We zijn nu vier weken bezig en ik heb er veel zin in. We gaan bouwen met de eigen vereniging. Er staat elke training een grote groep speelsters van dames 1, 2 en de A-jeugd. Het komt er nu op aan: wie wil voor de selectie gaan en wie kan het niveau aan. Er is gelukkig keuze genoeg.”

Voor de zomer verlieten veel speelsters Voorwaarts. Ellen van der Scheer, Melissa van Delsen, Suzanne Groenen, Merlin Fakkert en Sharin Aal kondigden het einde van hun handbalcarrière aan. Anderen zochten hun heil elders. Keepster Lieke van der Linden stapte over naar Borhave, cirkelspeelster Hilke Weijs koos voor Fortissimo en hoekspeelster Quinty Veerman vertrok naar Kwiek 2.

De rest besloot, ondanks de sportieve stap terug, de club trouw te blijven. Zo staan Lisa Oosterwijk, Alineke Ros, Laura Deijk, Aniek Koers, Brigitte Huis in ’t Veld, Keyara Peters en Daimy van Dommelen komend seizoen gewoon weer in Twello in de hal. Ook opbouwster Romy ten Cate is na jaren Kwiek en enkele handballoze seizoenen terug bij Voorwaarts.

Ben Bulten, voormalig trainer van Lettele en Overwetering, gaat het tweede team van Voorwaarts trainen en coachen. Hij volgt daarmee Tim Bloemen op, die vorig jaar met Voorwaarts 2 de titel in de tweede klasse pakte.

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina