Nieuw in Salland: trainer Ron Stege

Dit seizoen duiken er op en langs de Sallandse handbalvelden enkele nieuwe gezichten op. Wie zijn deze mensen, hoe komen ze in onze regio terecht en wat zijn hun plannen? Tweede in deze reeks: Ron Stege, de nieuwe trainer en coach van hoofdklasser Lettele.

Niet te vergelijken

Hij woont in Nieuwleusen, een kilometer of tien boven Dalfsen en trainde het afgelopen seizoen de dames van Kwiek uit het Drentse Hoogeveen. “Eerst klasse Noord, niet te vergelijken met de eerste klasse in Salland. Ik denk dat de bovenste tweedeklassers van hier daar prima zouden meekomen. Je zit er al gauw in het eerste. Ik wilde graag een iets hoger niveau trainen.” En dus sloeg Stege – die vandaag zijn 53e verjaardag viert – aan het solliciteren. “Bij een club in Salland was het bijna rond, maar zij besloten voor een andere kandidaat te gaan. Eentje met veel meer ervaring. Dus dat was een heel logische keuze, dat begreep ik volkomen.”

Maar Stege gaf niet op. “Ik had de vacature van Lettele op de site van het NHV gezien en informeerde bij hen of ze nog steeds iemand zochten. Dat bleek het geval.” De gesprekken met bestuur, technische commissie en speelsters verliepen zeer prettig. “We waren er snel uit. Iedereen was enthousiast. Ik ben er erg blij mee. Op het moment van de overeenkomst ging Lettele richting de tweede divisie, maar dat redden ze net niet. Maar ook de hoofdklasse is een hele sprong.” Vóór Kwiek trainde Stege de jeugd bij Dalfsen, waar zijn twee dochters handballen.

Andere kijk

Afgelopen seizoen waren er in de hoofdklasse B slechts twee ploegen die aanspraak maakten op de titel: Lettele en Pacelli. De laatste ging er met het kampioenschap vandoor. Lettele is dit seizoen dan ook de gedoodverfde favoriet voor de eerste plek. “Zo simpel is het niet,” vindt Stege. “Daar gaat iedereen misschien van uit, maar je weet nooit hoe het seizoen verloopt. De eerste blessure is al een feit: Milou Oosterwijk heeft de achterste kruisband in haar knie gescheurd.”

Het kampioenschap is ook geen doel voor Stege. “Ik vroeg de speelsters wat hun doel was dit seizoen. Na een lange stilte zei er een schoorvoetend: kampioen worden. Maar dat kan nooit een doel zijn, hooguit het gevolg van een doelstelling. Ik wil leuk, frivool handbal spelen. De meiden moet lekker spelen, lol maken en mooie acties laten zijn. Die reactie vonden ze wel mooi, het bood ze een andere kijk.”

Balletjes weggooien

De selectie van Lettele is nagenoeg ongewijzigd. “De ploeg speelt al lang bij elkaar en ze hebben veel samen gespeeld. Daar kunnen we fijn mee verder. Maar ik heb ze ook gezegd: tot december is niemand zeker van haar plek. Tot die tijd kun je je nog niet vastgespeeld hebben namelijk. Met Cor van Zijl, trainer van het tweede, heb ik goed contact. Van dat team moet de aansluiting komen.”

In het spel heeft Stege wel wat wijzigingen doorgevoerd. “Kleine dingen. De dekking staat iets anders en sommige aanvallen worden anders voortgezet dan de speelsters gewend waren. Maar je zult niet een heel ander Lettele zien dan andere jaren. Wel leg ik de nadruk op minder fouten maken. Ze scoren altijd veel, maar er gaat ook regelmatig wat mis. Soms gooien ze zomaar een bal weg. Speel een halve seconde minder snel en dan gaat het wel goed.”

Percentages

Stege is een man van cijfertjes. “Ik hou van alles bij: schotcijfers, stoppercentages van de keepers. Ik vind dat mooi, daar kun je veel uit halen en vervolgens bepalen of en hoe je iets moet aanpassen.” Zijn tegenstanders heeft hij ook al aardig in beeld. “In de voorbereiding heb ik wat teams bekeken en daar ga ik de komende tijd mee door. Ik denk dat Zwolle hoog eindigt, dat is een mooi team. Ook HVBS schat ik hoog in. En ik ben erg benieuwd naar Broekland. Die ploeg kan nog weleens verrassen.”

Reizen

Het kost Stege zo’n drie kwartier om vanuit zijn woonplaats Nieuwleusen in Lettele te komen. Geen probleem, vindt de trainer. “Als je ergens met plezier naartoe gaat, maakt de reistijd niet uit.”

Lees ook: Nieuw in Salland: trainer Mark Commandeur
Lees ook: ‘Voor Lettele is het goed dat er een nieuwe snoet komt’

Selectie Lettele 2019-2020
Cindy Jansen, Bianca Klein Koerkamp, Inge Klein Koerkamp, Yara Kloosterboer, Ilse van Oldeniel, Anouk Oosterwijk, Jolien Oosterwijk, Milou Oosterwijk, Maaike te Riele, Naomi Schiphorst (keeper), Ciska van Vessem (keeper), Marjolein Westerbeek

Zaterdag 28 september 2019
19.00 uur: Wesepe – Lettele

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina