Nieuw in Salland: trainer Mark Commandeur

Dit seizoen duiken er op en langs de Sallandse handbalvelden enkele nieuwe gezichten op. Wie zijn deze mensen, hoe komen ze in onze regio terecht en wat zijn hun plannen? Eerste in de reeks: Mark Commandeur, de nieuwe trainer en coach van tweedeklasser ABS uit Bathmen.

Een maand na dit interview maakten ABS en Commandeur bekend de samenwerking te verbreken. Lees hier meer: ABS en Mark Commandeur uit elkaar.

Hoog niveau

Het trainen en coachen is hem een beetje overkomen, vertelt de pas 26-jarige Commandeur. “Ik heb zelf altijd gehandbald en ook op behoorlijk hoog niveau. Via-via werd ik twee seizoenen geleden trainer bij Holten.” Daar ging een flinke verhuizing aan vooraf. “Ik kom oorspronkelijk uit Leiden en daar heb ik eerst bij enkele kleine verenigingen gespeeld. Daarna volgden Aalsmeer en Hellas.” Bij die laatste club besloot hij plotseling met handballen te stoppen. “Mijn ene knie en de enkel aan de andere kant zijn problemen. Als ik echt wil, kan ik er wat mee doen, maar ik heb er wel last van. Op een gegeven moment moest ik kiezen tussen de sport en mijn studie en koos ik voor het laatste.”

Twente

Door een stage in Oldenzaal kwam Commandeur zo’n zeven jaar geleden Twente binnen. Daar bleef hij plakken. “Ik heb mijn vriendin hier ontmoet, zij komt uit De Lutte. We wonen nu zo’n vijf jaar samen in Enschede,” licht de coach toe, die zich het accent uit het oosten al eigen gemaakt heeft. “Dat heb ik vrij snel overgenomen, ja. Ik ben ook niet van plan hier snel weer weg te gaan. Het bevalt me goed. Het is hier een stuk gemoedelijker dan in het westen.”

In Twente pakte hij het balletje ook weer op. “Ik heb met Donar uit Hengelo in de tweede divisie gespeeld. Uiteindelijk kwam ik dus bij Holten terecht als trainer.” Die nieuwe functie pakte hij serieus aan. “De C’s, B’s, A’s en dames 1 en 2 trainde ik er. Ik heb er twee seizoen gezeten. Helaas ben ik er op een niet zo’n leuke manier weggegaan, maar dat hoort er ook bij als je trainer bent. Met ABS kom ik Holten straks tegen in de competitie. Al zijn we niet fijn uit elkaar gegaan, het wordt desalniettemin een leuke pot. Met een aantal speelsters heb ik nog regelmatig contact.”

Alles winnen

ABS komt net als vorig jaar, toen nog onder leiding van ABS-clubmens Toke Poesse, uit in de tweede klasse A. “Zij gaf aan voor het kampioenschap te gaan en dat is uiteraard ook mijn doel. Anders hoef je niet eens te beginnen. Je speelt toch altijd om alles te winnen?” Dat dat niet eenvoudig wordt, beseft Commandeur. “We hebben geen brede selectie. Opbouwsters Romy van Zijl en Loes Groot Lipman zijn lang uitgeschakeld en komen dit seizoen wellicht helemaal niet in actie. Ook Kim Veenstra, Dionne Prins en Marlon Stegink hebben blessures waarmee ze er nog een maand of twee, drie uit liggen. Natuurlijk is dat balen en maak ik me daar wel een beetje zorgen om, maar we kunnen het goed oplossen met de inbreng van speelsters uit de A-jeugd. Zij zijn kwalitatief absoluut niet minder. Alleen fysiek merk je wat verschil.”

Zondag begint ABS met een uitwedstrijd tegen Kwiek 3. “Die ploeg is nieuw in deze klasse en ik denk dat ze, samen met Holten, een van de lastigste tegenstanders zijn. Maar bij ons is de basis goed en het team is nagenoeg hetzelfde als vorig jaar. Daar kunnen we mee verder.”

Trainen en spelen

Ooit wil Commandeur zelf ook weer ballen. Maar, benadrukt hij, dat zal niet ten koste gaan van zijn trainerschap. “Ik vind dit zo leuk om te doen en wil zeker verder in dit vak. Ik ben nu de opleidingen aan het afronden. Wel heb ik de ambitie om zelf weer te spelen. Nu lukt dat niet met de trainingstijden, maar mocht het ooit te combineren zijn dan wil ik dat zeker doen.”

Selectie ABS 2019-2020
Liang Dijkerman (keeper), Loes Groot Lipman, Hilde in ’t Hof, Anouk Jansen, Kim Meijerhof, Danique Prins, Dionne Prins, Anne Rietman, Linde Rietman, Marlon Stegink, Kim Veenstra, Inge de Winter, Romy van Zijl

Zondag 29 september 2019
11.30 uur: Kwiek 3 – ABS 1

Foto: trainer Mark Commandeur, staand in het midden, tussen de speelsters van ABS 1 en A1

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina