Clubmens Poesse draait er niet omheen: ‘Ik wil kampioen worden met ABS’

“ABS in nood? Dan kunnen ze altijd Toke bellen.” Toke Poesse (48) moet lachen om haar eigen uitspraak, maar erg ver naast de waarheid zit de trainster van ABS er niet mee. “Toen Willem Woudstra vorig seizoen halverwege stopte vanwege persoonlijke omstandigheden, nam ik het stokje van hem over. Ik was op dat moment nog voorzitter – die taak had ik zo’n drie jaar geleden op mij genomen. Ad-interim was dat, ook uit nood inderdaad.”

Poesse is een echt clubmens dus, en dat is voorzichtig uitgedrukt. “Ik heb altijd de jeugd getraind bij ABS. Lang geleden, zeker vijftien jaar terug, heb ik al eens dames 1 onder mijn hoede gehad. Ik zat in de jeugdcommissie, hielp mee met het kamp en het schoolhandbal. Dat doe ik nu allemaal niet meer. Wel ga ik meewerken in de nieuwe technische commissie die we aan het opzetten zijn.”

Dubbele pet

In januari begon Poesse als trainster met het idee alleen het seizoen af te maken. Al snel besloot ze er nog een jaar bij aan te plakken. “Ik krijg ontzettend veel energie van het trainen en coachen. Ik heb ontdekt dat hier mijn kwaliteiten liggen, als je dat zo mag zeggen. Toch was het echt de bedoeling dat er dit seizoen een nieuwe trainer zou komen.” Zo’n vijf kandidaten kwamen op gesprek. “Geen van hen bleek geschikt. Sommigen vielen direct al af, bij een ander was bijvoorbeeld de reisafstand te groot.” En dus draaiden alle Bathmense hoofden weer richting Poesse. “Ik wilde graag doorgaan, maar natuurlijk moesten het bestuur en vooral de speelsters ook akkoord zijn. We hebben samen deze beslissing genomen. Het voorzitterschap heb ik overgedragen, want dat gaat niet samen. Dan zou ik een dubbele pet op hebben.”

Kampioen

Poesse, die als transferverpleegkundige in het Deventer Ziekenhuis werkt, heeft ambitieuze plannen met ABS 1. “Ik wil dit seizoen kampioen worden, terug naar de eerste klasse. Ik verwacht dat de speelsters dat eveneens willen, dat gaan we nog bespreken. Vorig seizoen is teleurstellend verlopen. We hebben best veel goede wedstrijden gespeeld, maar de punten bleven uit. De degradatie was een klap.”

De titel grijpen zal geen makkelijke opgave worden, verwacht ze. “We zitten in een kleine poule met slechts negen andere ploegen. Er zitten enkele pittige tegenstanders bij.” De eerste serieuze opponent treft ABS direct komend weekend. “We spelen zaterdag tegen Wijhe 2. Dat is dit jaar een sterke ploeg. Vorig jaar zijn zij net als wij uit de eerste klasse gedegradeerd. Toen ik in januari als trainster startte, was een van de eerste wedstrijden tegen hen en pakten we een punt. Het enige punt bleek later, maar dat geeft goede hoop.”

HV Boskamp

Poesse is al haar hele leven op het handbalveld te vinden. Haar eerste bal gooide ze echter niet in Bathmen. “Ik ben geboren in Olst – mijn meisjesnaam is Legebeke, dat is een bekende naam daar. Ik begon met handballen bij HV Boskamp. Dat fuseerde later tot Overwetering. Ik heb er jaren gespeeld en getraind en ben er scheidsrechter geweest.”

De liefde dreef haar naar Bathmen. Een paar jaar later volgde de overstap naar ABS, waar ze inmiddels niet meer weg te denken is. Zelfs haar man is overstag. “Henk is een voetballiefhebber en staat elke zaterdag langs de lijn bij de wedstrijd van onze zoon Gijs. Maar hij is ook begeleider van dames 2 van de handbal. Dat is zo gegroeid door al mijn uren in de sporthal hier,” lacht ze. Dochter Lotte is als handbalster van de B1 eveneens regelmatig in de Uutvlog te vinden.

Rare plekken

Poesse heeft zin in de start van de competitie. “Over onze voorbereiding ben ik ontzettend tevreden. We hebben veel geoefend, mensen op rare plekken gezet, er is van alles uitgeprobeerd. Ons trainingsweekend in Noordwijk aan Zee was super. Ja, we zijn er helemaal klaar voor.”

Selectie ABS 2018-2019
Liang Dijkerman (K), Maaike Dokter, Loes Groot Lipman, Hilde in ’t Hof, Kim Meijerhof, Danique Prins, Dionne Prins, Anne Rietman, Marlon Stegink, Kim Veenstra, Floor Verhoef (K), Inge de Winter, Romy van Zijl

Foto: het team van ABS begin dit jaar, met uiterst links Toke Poesse, bron: Facebook ABS Handbal DS1

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina