Nieuw in Salland: trainer Harry Stoeten

Dit seizoen duiken er op en langs de Sallandse handbalvelden enkele nieuwe gezichten op. Wie zijn deze mensen, hoe komen ze in onze regio terecht en wat zijn hun plannen? Derde in deze serie: Harry Stoeten, de nieuwe trainer en coach van de dames van Heeten.

De 59-jarige Stoeten woont in Hardenberg, speelde zelf jaren in zijn eigen woonplaats bij de inmiddels opgeheven lokale club en trainde de afgelopen twee jaar de dames van HVZ/Vivendi uit het Drentse Oosterhesselen. “Via Ron Stege, die met Kwiek Hoogeveen in dezelfde competitie speelde en inmiddels trainer van Lettele is, hoorde ik dat Heeten een vacature had,” vertelt Stoeten. “Ik nam contact op met de club en toen ging het heel snel. Direct na het eerste gesprek was aan beide kanten het gevoel goed.”

Tijdens een inhaalwedstrijd tegen HHZD zag hij Heeten voor het eerst aan het werk. “Zelf waren de speelsters niet te spreken over die wedstrijd, maar daar ging het mij niet om. Hun handbalspel en -visie gingen richting mijn handbalideeën. Dat was prettig om te constateren.”

‘Het kan zo omslaan’

Veel wil hij dan ook niet veranderen aan het Heetense spel. “Voor tachtig procent zitten we al op de goede weg. Het gaat om accenten. Het mag bijvoorbeeld wat agressiever, wij moeten afdwingen wat de tegenstander doet. En ik wil de 5-1-dekking wat uitbreiden, wat offensiever maken.” Ook aanvallend heeft hij wel ideeën. “We moeten in de breedte wat sterker worden. Onze opbouwrij is heel goed en scoort veel, maar dat moeten de hoeken en cirkels ook meer gaan doen. Je moet oppassen dat de opbouwers niet alles naar zich toe trekken. De sfeer is nu hartstikke goed, maar dat is het al gauw als je eerste staat. Dat kan zo omslaan. We moeten daarom niet vergeten dat het team niet zonder het individu kan, maar dat het individu ook zeker niet zonder het team kan.”

‘Er gebeurt hier meer’

Dat handbal hier meer leeft dan in de noordelijke regio speelde een belangrijke rol in Stoetens beslissing om naar Heeten te komen. “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in het handbal in en om Raalte. Het is een niveautje hoger en er wordt hier veel meer georganiseerd. Destijds had je bijvoorbeeld de R7 en je hebt nu nog steeds rond kerst de handbaldagen. Er gebeurt hier meer op handbalgebied en bovendien zijn er meer clubs. In de afdeling Noord neemt dat af en moet je al snel helemaal naar Groningen voor je wedstrijden.”

Sterke start

De seizoensstart kon voor de nieuweling in Heeten bijna niet beter verlopen. In de eerst zes duels werd maar een keer verloren. Dat was een nipte 22-23 nederlaag tegen medekoploper LHC. De overige vijf duels waren een prooi voor Heeten. “Het is lastig in te schatten hoeveel kans we maken, daarvoor ken ik het niveau van alle tegenstanders niet. Wij hebben zelf in ieder geval een goede voorbereiding gedraaid. Zo wonnen we verrassend makkelijk van enkele hoofdklassers.”

Stoeten verwacht een soortgelijk seizoen als afgelopen jaar. “Toen waren er vijf, zes teams die aanspraak maakten op de eerste plek. Dat zal ook dit jaar zo zijn, want wederom zit het allemaal dicht bij elkaar. Ook van de onderste ploegen win je niet zomaar. Dat zag je een paar weken terug toen LHC van Heino, dat bijna onderaan staat, verloor.”

Toekomst

Aan zijn selectie ligt het in ieder geval niet. “Die is ruim en vrij jong. Er zijn wat speelsters van de jeugd en dames 2 doorgeschoven en sommige speelsters zijn terug na hun blessure. Bovendien kunnen we in gevallen dat het nodig is een beroep doen op de A1 en dames 2. Zo staat nu jeugdkeepster Collin Bannink op doel, omdat Esmee Schoorlemmer op wereldreis is. Zo werken we ook naar de toekomst toe.”

Selectie Heeten 2019-2020
Collin Bannink (keeper), Amèl Blom, Imke Groot Koerkamp, Kim Herder, Rosan Kortenhorst, Kayra Rodijk, Maureen Schiphorst, Emma Schoorlemmer, Esmee Schoorlemmer (keeper), Linet Slinkman, Dewi Tepperik en Kelly Wichers Schreur

Lees ook: Nieuw in Salland: trainer Ron Stege
Lees ook: Nieuw in Salland: trainer Mark Commandeur

Foto: Harry Stoeten en Heeten-voorzitter Daniëlle Besten ondertekenen hun overeenkomst

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina