Majoors vertrekt zorgt voor veel onrust

De waarheid ligt ongetwijfeld ergens in het midden. Feit is dat het moddergooien bij Kwiek flink bezig is. Jan Majoor stapte afgelopen vrijdag op als trainer van dames 1, nadat hij een dag eerder te horen kreeg dat de club voor het volgende seizoen op zoek gaat naar een nieuwe hoofdtrainer. De Deldenaar twijfelt flink aan de redenen waarom zijn overeenkomst niet verlengd wordt.

“Dertien van de vijftien speelsters hebben niks geleerd? Twee trainen bij de HandbalAcademie en de twee keepers hebben een andere trainer. Dat klopt sowieso al niet. En ze zouden geen plezier hebben? Ze hebben hartstikke veel plezier.” Dat laatste erkent het driekoppige bestuur van Kwiek. Rosanne Blankhorst: “Dat is ook zo, we hebben ook nooit gezegd dat dat niet zo is. De wens om niet met Jan door te gaan komt echter wel vanuit de spelersgroep. Het ligt niet aan hem als persoon en ook de resultaten zijn prima. Dertien meiden geven echter aan stil te staan in hun persoonlijke ontwikkeling. Zes willen daarom stoppen als Jan aanblijft als hoofdtrainer.”

Majoor zelf denkt dat de oorzaak heel ergens anders gezocht moet worden. “Zoals ik het nu bekijk: Monique heeft de boel aan het rotzooien gebracht,” doelt hij op Monique Swartjes, trainster van de B1 van Kwiek, voormalig technisch manager én de voorgaande drie seizoenen samen met Henk Woudstra trainster van de hoofdmacht. “Zij had een week na mij het gesprek met het bestuur. Er is haar toen verteld dat ze niet met haar verder gingen.”

Voorwaarde

Dat was namelijk een opmerkelijke voorwaarde die Majoor een maand terug stelde tijdens zijn evaluatie met het bestuur. “Toen was er niets aan de hand. Als Monique en Edward (Wolf, trainer van de A1, red.) wat anders gingen doen, zou ik gewoon doorgaan.” Want de samenwerking tussen Majoor enerzijds en de twee jeugdtrainers aan de andere kant was verre van optimaal. “Edward en Monique spannen samen. Het is altijd twee tegen een. Hun teams moeten kampioen worden. Daarom mogen talentvolle speelsters vaak niet met het eerste meedoen. Of speelsters van dames 1 die nog de A-leeftijd hebben, moeten een dag na onze wedstrijd nog meespelen met de A1. Voor Edward en Monique is presteren belangrijker dan opleiden.”

Blankhorst spreekt tegen dat Swartjes en Wolf iets met het vertrek van Majoor te maken hebben. “Wij wisten van de wens van Jan, maar hebben het nooit als voorwaarde behandeld. We weten dat de samenwerking tussen een aantal selectietrainers niet optimaal is, maar we hebben Jan nooit toegezegd dat Monique en Edward zouden stoppen.”

Beschuldigingen

Swartjes zegt op haar beurt niet bekend te zijn met Majoors voorwaarde. “Daar wist ik niets van. Ik herken me ook niet in zijn uitspraken. Toen hij aangesteld werd als hoofdtrainer ben ik op zijn verzoek gestopt als technisch manager. Wie wil dan niet met wie samenwerken? Ik heb alles netjes aan hem overgedragen. Ik ben nu jeugdtrainer en hoef helemaal niet met hem samen te werken.”

Majoor: “Begrijp me niet verkeerd. Monique heeft veel goede dingen gedaan, maar ze moet accepteren dat er een nieuwe trainer voor dames 1 staat die andere ingrediënten toevoegt. Complimenten heb ik nooit mogen ontvangen. Discussiëren is met haar ook niet mogelijk. Waarom denk jij dat er al zoveel mensen bij Kwiek zijn opgestapt?” Swartjes reageert kort op die beschuldigingen: “Ik hou niet van vingerwijzen, ik wil me niet tot dat niveau verlagen. Ik snap dat Jan zijn straatje schoon wil vegen. Overal waar hij weggaat, pikt hij er twee uit. Blijkbaar zijn nu Edward en ik dat.”

Tussenpaus

Het seizoen nog ‘gewoon’ afmaken is voor Majoor niet aan de orde. “Wat heb ik daaraan? Ik ben opleider. Wat is dan nog mijn functie? Dan ben ik een tussenpaus. Dan kun je er net zo goed ieder ander neerzetten. Het is zo zonde,” besluit hij. “Alles wat we hebben opgebouwd, is kapotgemaakt.”

Keeperstrainer Tonio van Rhee en trainer Henk Woudstra nemen de trainingen van Kwiek voor hun rekening. Van Rhee zal het team de komende wedstrijden ook coachen. Medisch begeleidsters Stefanique Langkamp en Ilonka Kamerman zijn op hun besluit teruggekomen om met Majoor op te stappen. Teambegeleidster Helma Oude Voshaar keert niet terug.

Foto: Jan Majoor als coach te midden van de speelsters van Kwiek

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

One Reply to “Majoors vertrekt zorgt voor veel onrust”

  1. Handballiefhebber

    Wel vreemd dat een jeugdtrainer, volgens haar, niet hoeft samen te werken met de trainer/coach van dames 1. Samenwerken lijkt me wel noodzakelijk als je wilt opleiden en opbouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina