Kwiek vertrouwt op eigen spelers: ‘Ons tweede is niet voor niets een opleidingsploeg’

Aan het einde van vorig seizoen moest Kwiek afscheid nemen van een handvol spelers. Routinier Anouk van Rijssen deed een stapje terug naar het tweede, terwijl Claudia ter Wal, Tessa Hilbrands en Jessica Hilbrands verkasten naar E&O. Ook keepster Maud te Wierike stopte in Raalte, zij keerde terug naar SDOL. Talenten Daphne Luchies (VOC) en Lynn Holtman (SEW) waren al een paar maanden eerder vertrokken. De Raalter eredivisionist – vorig jaar zevende van Nederland – vangt deze uitstroom volledig op met spelers uit de eigen vereniging.

Zo maken Lizz Olde Bolhaar, Lotte Stam, Paris Scholten, Kaylee Damman en keepster Esmee van Emmen dit seizoen definitief de stap van het tweede naar het eerste team. “We hebben wel wat gesprekken gehad her en der met speelsters van andere clubs, maar daar is uiteindelijk niets uitgekomen”, vertelt Jildou Dijkstra die samen met Edwin Kippers het nieuwe trainerskoppel van Kwiek vormt. “We hebben ook verder niet actief naar nieuwe spelers gezocht. Dames 2 doet het hartstikke goed en is niet voor niets een opleidingsploeg. Bovendien hebben we veel doorstroom vanuit de jeugd.”

Spelen bij zowel dames 1 als 2

Kwiek 1 en 2 gaan dit seizoen nog meer samenwerken dan voorheen, vertelt Dijkstra. “Vorig jaar waren dames 1 en 2 meer gescheiden, nu doen we alles met één grote selectie. Dat heeft veel voordelen. Zo heb je bij aanvallende oefeningen op de training altijd een sterke verdediging tegenover je staan. En ook de nieuwe regel, die het toestaat dat speelsters tot 22 jaar onbeperkt bij een lager team mogen spelen, is natuurlijk erg gunstig. Dat geldt voor heel veel meiden uit onze selectie, de meesten zijn nog niet zo oud. Zij mogen alles spelen en zij zullen ook veelvuldig bij dames 1 en 2 spelen. We bekijken per wedstrijd wie er bij dames 1 aansluit. Zo is dat komende zaterdag tegen E&O hoekspeelster Milou Strijdveen.”

Meer pit en drive

De openingswedstrijd van Kwiek is er gelijk een met een verhaal. E&O promoveerde vorig jaar uit de eerste divisie en gaat met onder meer voormalig Kwiek-speelsters Claudia ter Wal, Tessa Hilbrands en Jessica Hilbrands proberen hoge ogen te gooien in de eredivisie. Dijkstra: “Dat is zeker een bijzondere wedstrijd, maar ik denk dat dat voor die drie meiden nog meer geldt dan voor ons. Ik heb vorig jaar als trainer van Kwiek 2 al tegen E&O gespeeld, dus ik ken ze goed. Maar andersom geldt dat natuurlijk ook. Al zijn wij wel wat anders gaan spelen. We gaan dit seizoen veel meer op tempo spelen, daarmee gaan we een slag slaan. Dat wilden we vorig jaar ook, maar dat ebde door onder andere blessures langzaam weg. De intensiteit op de trainingen werd minder, zeker op het einde van het seizoen. Nu zit er meer pit en drive in de groep. Daar zetten we ook op in: volle bak doorgaan.”

Saudi-Arabië

Dijkstra’s koppelgenoot Edwin Kippers mist de eerste competitiewedstrijd van Kwiek. Hij zit op dit moment in Saudi-Arabië waar hij samen met Erlingur Richardsson de nationale herenploeg voorbereidt op de Asian Games die eind deze maand in China van start gaan. “Je zou misschien denken dat het lastig starten is zonder hem erbij, maar dat valt reuze mee”, vindt Dijkstra. “De afspraken zijn vanaf het begin duidelijk. We hebben doordeweeks veel contact met elkaar over speelwijze, tactieken, trainingen en dergelijke. Hij is en blijft overal bij betrokken. Een aantal weken in het seizoen zal hij weg zijn, maar de samenwerking blijft gewoon.”

Omdat Kwiek 1 en 2 volledig samen trainen staat Dijkstra er nooit alleen voor. “We doen alles samen met de trainers van het tweede, Olga ten Hove en Manon van Rijssen. Zij zijn er afwisselend op de dinsdag- en donderdagtrainingen bij. Ik ben er op de donderdagen en Edwin op de dinsdagen. Op de vrijdagtrainingen zijn we er allemaal. In de weken dat Edwin er niet is, vervangt Ricardo Clarijs hem. Ricardo gaat overigens niet coachen of iets dergelijks, hij is er enkel voor de trainingen. Vanaf november gaan we vier keer in de week trainen.”

Selectie Kwiek: Esmee van Emmen (keeper), Joy Maatman (keeper), Lisa Bosch, Kaylee Damman, Floor Liefers, Elisa Marsman, Lizz Olde Bolhaar, Maron Schepers, Paris Scholten, Lotte Stam, Floor Tutert, Astrid Uitslag, Nel Veldhuis, Marit Winkels.

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina