Kwiek strijdt veertig minuten, maar moet daarna toch de handdoek in de ring werpen

Ze hadden niks te verliezen en toch was er bij Kwiek de teleurstelling na de 24-33 nederlaag tegen VZV. “Die uitslag geeft een vertekend beeld”, vond hoekspeelster Floor Liefers. “We kwamen zo goed terug.”

Dat was inderdaad het geval. Kwiek had in de eerste minuten zelfs het betere van het spel tegen de nummer drie van de eredivisie. Via scores van de onverzettelijke opbouwster Marit Winkels en de vrijwel foutloze Tessa Hilbrands op de rechterhoek pakte Kwiek een 6-4 voorsprong. “Tessa gooide vandaag bijna alles raak, ook vanuit een heel kleine hoek”, sprak Liefers haar bewondering uit.

Na de 6-4 nam VZV mondjesmaat het initiatief over. Het was uitgerekend Romé Steverink die met haar tweede doelpunt van de avond de gelijkmaker (6-6) voor VZV liet aantekenen. Steverink speelde tot vorig seizoen nog bij Kwiek. Deze zomer maakte ze de overstap naar de handbalclub uit ’t Veld. “Het is heel vreemd om ineens voor een andere club weer in deze bekende sporthal te staan”, merkte ze op. “Ik ken die meiden allemaal zo goed. Ik weet hoe ze spelen en wat ze doen. Het is dan heel lastig om daar iets op te verzinnen. Ik ging vandaag ook te veel nadenken en miste daardoor kansen.”

Kruit verschoten

Na de 6-6 kon Kwiek nog steeds aanhaken al had VZV bij rust wel een gaatje geslagen: 13-17. Kwiek begon echter zeer gedreven aan de tweede helft, waardoor die achterstand snel werd weggepoetst. De ploeg maakte goed gebruik van de drie tijdstraffen die VZV in die periode kreeg. Onder anderen Anne Slegten, één van de vijf (!) speelsters van het tweede van Kwiek waarop trainer Lars Hoogeveen een beroep moest doen, toonde haar kracht op de opbouw.

Bij 18-19 scoorde Floor Tutert met een strak afstandsschot de aansluitingstreffer. Een 2 minutenstraf voor Winkels gooide vervolgens roet in het eten. Kwiek had zijn kruit verschoten. VZV rook bloed en sloeg keihard toe. Vier keer op rij scoorden de Westfriezen voordat Kwiek wat terugdeed (19-23). Daarna volgde opnieuw een run van vier doelpunten van VZV en was de wedstrijd gespeeld. Winkels schoot vanaf zeven meter nog wel de 20-27 erin, maar daarna kon VZV naar hartenlust uithalen. Bij 20-31 was het verschil zelfs opgelopen tot elf.

In de slotfase deed Kwiek nog iets terug, waaronder een mooie lange bal van keepster Claudia ter Wal op Nel Veldhuis die de bal goed afmaakte. “Toen lukte het ineens wel”, zei Veldhuis. “Ik had wel vaker de break-out aangespeeld kunnen krijgen, maar de bal kwam niet altijd. Ik werd niet gezien, of de keeper durfde de bal niet te spelen. Jammer, maar we hebben het goed gedaan.”

Handvol invallers

Kwiek weerde zich veertig minuten kranig tegen VZV, maar kwam uiteindelijk kracht tekort om aanspraak te maken op de twee punten. Een handvol vaste waardes ontbrak: Anouk van Rijssen, Daphne Luchies, Maron Schepers, Lisa Bosch en Jessica Hilbrands moesten allemaal vanwege blessures toekijken. Coach Hoogeveen had Lizz Olde Bolhaar, Femke Schoterman, Kaylee Damman, Dominique Hemmink en Anne Slegte opgeroepen om in te vallen. “We trainden altijd al samen met het tweede”,  zei Nel Veldhuis. “Maar dan stonden we tegenover hen. Pas deze week hebben we voor het eerst echt volledig samen getraind. Als je dat meetelt, dan hebben we het vandaag zeker goed gedaan.”

Kwiek staat nu op de achtste plek in de eredivisie met drie punten meer dan de drie hekkensluiters Borhave, Fortissimo en DSVD. De Raalter ploeg heeft wel een wedstrijd minder gespeeld. Donderdag staat om 18.45 uur in Raalte de inhaalwedstrijd tegen DSVD op het programma.

Kwiek – VZV: 24-33 (13-17)
Doelpunten Kwiek:
Tessa Hilbrands 6, Marit Winkels 6, Lynn Holtman 3, Floor Tutert 3, Anne Slegten 2, Nel Veldhuis 2, Floor Liefers 1, Femke Schoterman 1

Foto: Lynn Holtman – hier in actie tegen Volendam – scoorde tegen VZV drie keer | fotograaf Kristien Giesen

Scoor hier het WK-shirt!
Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina