Kwiek speelt voor publiek: duel met Quintus als testevenement

Na lange tijd is de tribune in sporthal Tijenraan vanavond eindelijk weer eens gevuld. Honderddertig mensen mogen de eredivisiewedstrijd Kwiek – Quintus bijwonen. Het duel in sporthal Tijenraan is aangemerkt als testevenement. Dat betekent dat alle bezoekers bij de entree een negatieve coronatestuitslag moeten kunnen laten zien én dat hun gedrag de hele avond gemonitord wordt.

De wedstrijd maakt deel uit van de pilot Testen voor Toegang. 01events, het evenementenbureau van Holtenaar Hendri Markvoort, is verantwoordelijk voor de organisatie. “Er wordt niemand toegelaten die niet getest is,” vertelt Markvoort. “Bezoekers tonen bij de ingang hun online testuitslag. Door een rood of groen seintje weten we dan of ze naar binnen kunnen. Officieel moet er ook na de wedstrijd getest worden, maar of dat dit keer ook het geval is, is nog onduidelijk. De regels van Testen voor Toegang wisselen per week.” De test moet binnen veertig uur voor aanvang van de wedstrijd uitgevoerd zijn. “Het zijn sneltesten, dus de uitslag heb je binnen een half uurtje.”

De spelers van Kwiek en ook die van tegenstander Quintus vallen buiten de regeling. Markvoort: “Zij vallen onder het topsportprotocol van NOC*NSF. Ze testen al standaard een paar keer per week en blijven in hun bubbel. Dat betekent dat ze niet in contact komen met het publiek. Er zijn allerlei looproutes in de sporthal aangegeven. De kleedkamers en het handbalveld zijn bijvoorbeeld niet toegankelijk voor het publiek, terwijl de spelers niet op de tribune komen.”

Sensoren

Vorige week vond in Rijssen de eerste testpilot voor zaalsporten plaats. Bij de volleybalwedstrijd van Team Eurosped waren vijftig bezoekers aanwezig. Markvoort: “We hebben daar veel informatie verkregen en zijn erg tevreden met de resultaten. De wedstrijd van Kwiek is zaterdag de eerste handbalwedstrijd waarbij we gaan testen. Daar zijn honderddertig mensen welkom. Dat aantal is niet uit de lucht gegrepen. Het is voldoende om waardevolle informatie te vergaren, maar we kunnen nog wel overal de anderhalve meter afstand waarborgen.”

Net als in Rijssen wordt er in sporthal Tijenraan van alles gemeten en geteld. Het Belgische bedrijf Calculus is daarvoor verantwoordelijk. “We meten de luchtkwaliteit en we tellen hoeveel mensen er op een bepaalde plek aanwezig zijn en hoe lang ze daar zijn,” vertelt woordvoerster Annemieke Kinoo van Calculus. “Op tien plekken in het gebouw hangen sensoren. De al aanwezige wifi-accesspoints worden gebruikt om het aantal mensen te tellen. Dat is volledig geanonimiseerd, de privacy van mensen komt niet in het geding.”

Als er risico dreigt, ontvangt Tijenraan een seintje. Kinoo: “Bijvoorbeeld als het maximum aantal mensen in een ruimte bijna bereikt is of als er onvoldoende verse lucht aangevoerd wordt. Ze kunnen dan bijvoorbeeld de ventilatoren hoger zetten of de temperatuur laten zakken.”

Veiligheid garanderen

De apparaatjes hangen onder meer in de toegangshal, de horecaruimte en de kleedkamers. Kinoo: “De impact van de apparatuur is minimaal. Als ik je er niet op wijs, zul je de kastjes niet opmerken. We meten overal waar mensen niet sporten, maar wel vertoeven. Daar willen we de risico’s in kaart brengen. Kunnen we daar de veiligheid garanderen? Dat is niet alleen van belang voor zaterdag, maar ook voor later. Het levert belangrijke informatie op om straks, als er meer versoepeld wordt, veilig evenementen te kunnen organiseren.”

Livestream

Vanavond zitten er dus honderddertig mensen op de tribune. Voor een thuiswedstrijd van Kwiek een schamel aantal. Desondanks gingen de kaartjes niet als zoete broodjes over de toonbank. ”Er is best wat weerstand,” merkt Kwiek-voorzitter Michel Rabelink. “Het verplicht testen blijkt een drempel te zijn. Mensen zijn bang dat de kosten voor eigen rekening zijn, maar dat is niet zo, het testen is gratis. Wel moeten ze naar een testlocatie die aangesloten is bij Testen voor Toegang. De dichtstbijzijnde voor Raaltenaren zitten in Zwolle of Almelo.”

Heb jij geen kaartje, maar wil je wel de wedstrijd volgen? Kijk dan vanavond vanaf 19.30 uur mee met de livestream: Bit.ly/pca0529

Foto: Lynn Holtman, Maron Schepers en keeper Claudia ter Wal kunnen vanavond voor publiek juichen | Fotograaf: Kristian Giesen

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina