Jan Majoor werkt aan vertrouwen van handbalsters Kwiek

Terugkeren naar de eredivisie. Het is geen geheim dat dat de grote wens van handbalvereniging Kwiek is. Maar op welke termijn moet dat gebeuren? Jan Majoor, de nieuwe trainer van de Raalter eerstedivisionist reageert geprikkeld als hij die vraag krijgt. “Lekker belangrijk! Weet jij al wie de tegenstanders zijn?”

De 58-jarige Deldenaar heeft een heel ander doel voor ogen. “Het team is hecht en enorm gedreven. Dat heb ik zelden eerder meegemaakt. Maar de speelsters moeten leren elkaar durven aan te spreken. En ze moeten kijken naar wat wél goed gaat. Het glas is te vaak halfleeg. Ze laten inzien wat ze toevoegen aan de groep, wat hun kwaliteiten zijn, daar hamer ik op.”

De Estavana-truc

Majoor heeft een lange historie binnen de handbalwereld. Maar als hem gevraagd wordt waar Salland hem van kan kennen, is hij resoluut. Nergens van. In de prehistorie heb ik op hoog niveau gehandbald. Ik zat bijna tien jaar in Oranje, maar destijds was handbal een B-, misschien zelfs een C-sport.”

Toch zal zijn naam bij menig handbalkenner in de regio een belletje doen rinkelen. Majoor coachte veel herenteams en had ook de dames van DSVD uit Deurningen en het Arnhemse AAC onder zijn hoede. Bij die laatste club trainde hij Estavana Polman, die uitgegroeid is tot hét gezicht van handballend Nederland. “Bij Kwiek hoop ik ook de Estavana-truc uit te voeren: van een leuke, talentvolle speelster een volwassen eredivsiespeelster maken. En dat is zeker mogelijk, want er zijn vier fantastische talenten die dat in zich hebben.”

Hij geniet ervan om met die meiden te werken. “Bij zulke speelsters is de rem vinden belangrijker dan het gaspedaal. Die hebben zo’n ontzettende drive. Dat geldt trouwens voor de hele groep. En ze kunnen zoveel van elkaar leren. Neem nou de twee linkerhoekspeelsters. Floor Liefers heeft een geweldige techniek en Nel Veldhuis een enorme schotkracht. Ze zijn elkaars concurrenten, maar kunnen elkaar daardoor juist beter maken.”

Vrijheid inleveren

Dat Majoor, die op Landstede docent Sport en Bewegen is, weer tig keer per week een club traint, mag een klein wonder genoemd worden. “Mijn kinderen zijn sinds vorig jaar het huis uit. Ik kon ineens gaan en staan waar ik wilde. Die vrijheid geef ik nu weer op.” Toch was het binnen twee uur beklonken. “Twee jaar terug heb ik aan het einde van het seizoen samen met mijn vrouw Carolien (meisjesnaam Brandriet, JK) Bentelo getraind, omdat die club zonder trainer kwam te zitten. Dat heeft het vuur enorm aangewakkerd. Toen voorzitter Roy Schulten van Kwiek mij vroeg zijn club te gaan trainen, was het snel rond. Het liefst had ik dat weer samen met Carolien gedaan, maar zij wil haar vrijheid niet inleveren.”

Majoor prijst de Raalter club vanwege de goede jeugdopleiding en strakke organisatie. Dat de vereniging nu zonder voorzitter zit na het opstappen van Schulten baart hem zorgen. “Mijn taak is om dames 1 zo goed mogelijk te maken. Dan ben je erbij gebaat dat het binnen de club zo eendrachtig mogelijk is. Dus ja, dit raakt me. We moeten zorgen dat de breedte- en prestatiesport meer samen opgaan. Ik kan daar niet veel aan doen, maar wat ik kan, dat doe ik. Zoals de selectie zo goed en aantrekkelijk mogelijk laten spelen en samen met hen workshops en clinics geven.”

Over concrete doelen wil Majoor het niet hebben. Dat de eerste oefenwedstrijden tegen eredivisieclubs eindigden in een gelijkspel en een overwinning, laat hem echter niet koud. “Natuurlijk, die ploegen beginnen net aan het seizoen. Maar wij ook. En het zijn ‘maar’ oefenwedstrijden. Maar als je die allemaal verliest, hoe begin je dan aan de competitie?”

Nieuwe gezichten en opleidingsplekken

De selectie van Kwiek bestaat uit zeventien speelsters, die aan het begin van de competitie teruggebracht moet worden tot veertien. Ten opzichte van het afgelopen seizoen zijn er enkele nieuwe gezichten. Hoekspeelster Nel Veldhuis van Bentelo vult het gat op dat ontstond na het stoppen van Rosanne Blankhorst. Ook de voormalig E&O-speelsters Jessica Hilbrands en Danique de Jong zijn nieuw in Raalte. Onder de lat staan Femke te Wierik en Claudia ter Wal. Keepster Lynn Kosterink doet een stapje terug. Daarnaast zijn er opleidingsplekken voor de talentvolle jeugdspeelsters Lotte van Helsland, Meike Korbeld, Merle Mulder en Romé Steverink.

Foto: Kwiek met uiterst rechts (in het blauw) trainer Jan Majoor, bron: Facebook PCA Kwiek

Deel dit bericht
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina