Genieten in Twello: Voorwaarts en Wijhe laten zien hoe mooi handbal kan zijn

Een wedstrijd waar je als handballiefhebber voor naar de sporthal komt: Voorwaarts tegen Wijhe. En de beide ploegen stelden het publiek in Twello zaterdagavond niet teleur. De mooie en spannende handbalstrijd eindigde in een 30-29 zege voor de thuisploeg.

Dat Wijhe de zege niet opnieuw cadeau zou krijgen van Voorwaarts werd snel duidelijk. In november overrompelde Wijhe Voorwaarts nog op snelheid, dit keer was het precies andersom. Voorwaarts ging furieus van start. Jorien Scholten, Alineke Ros en Daimy van Dommelen zetten de toon: 3-0. Kim Boerdam deed namens Wijhe wat terug, maar opnieuw scoorde Voorwaarts driemaal op rij. Binnen minder dan een kwartier stond het al 12-3 voor Voorwaarts. De Twellose 5-1-dekking functioneerde uitstekend.

Prachtige pass

Wijhe kwam langzaam maar zeker beter in de wedstrijd. Marloes Savelkoel, Aniek te Braak en Sanne Huis in ’t Veld maakten de stand iets draaglijker: 12-6. Dat verschil van zes punten bleef de rest van de eerste helft gehandhaafd. Na de 15-8 door Voorwaarts-speelster Romy ten Cate vanaf de cirkel, leek ploeggenoot Daimy van Dommelen de strijd te moeten staken. Een botsing net boven haar knie leverde een pijnlijk been en een flinke blauwe plek op. Na wat oplapwerk en doorbijten kon ze in de tweede helft toch verder spelen.

Voorwaarts liet zien vanaf alle posities gevaarlijk te zijn en speelde de ene na de andere mooie aanval uit. Toch was de laatste score voor rust van Wijhe wellicht de mooiste van de wedstrijd. Keepster Susan Koekoek speelde een prachtige lange pass op Pauline Nijboer, die de bal in een keer ving en direct afrondde. Het was de 18-12. Kim Boerdam kwam net een seconde tekort om uit een break-out de 18-13 te maken. Haar doelpunt ging vlak na het eindsignaal over de doellijn.

Gemiste strafworpen

In de tweede helft was het spel van Voorwaarts aanzienlijk minder sprankelend. Jill Kloppenberg en Lisa Oosterwijk maakten nog wel de 19-12 en 20-12, maar daarna wist Wijhe dat het niets meer te verliezen had. De inhaalrace werd gestart. Vier keer op rij werd er gescoord, waaronder mooie ballen vanuit de hoeken van Rosel Oostveen en Janine Nijboer. Keepster Koekoek hield ondertussen een penalty tegen: 20-16.

Het publiek en de speelsters van Wijhe zweepten de boel op en gingen erin geloven. Bij 22-19 kreeg Voorwaarts even tijd om te ademen toen Wijhe-speelster Boerdam een tijdstraf incasseerde. Maar echt profiteren van de overtalsituatie lukte niet. Bij 24-22 verrichte Voorwaarts-keepster Alijn Setz op haar beurt een belangrijke redding door een strafworp van Wijhe te keren.

In de zoemer

De wedstrijd leek gespeeld toen Voorwaarts het verschil bij 30-24 weer naar zes tilde. Kim Boerdam dacht daar anders over. Met vier scores van haar hand en een ietwat gelukkig doelpunt van de onverzettelijke Sanne Huis in ’t Veld was het met negentig tellen op de klok ineens 30-29. Voorwaarts miste, Wijhe kreeg nog een kans. De tijd tikte door en in de allerlaatste seconde gooide Kim Boerdam van ver de bal links in de bovenhoek. Maar terwijl de bal richting doel ging, klonk de zoemer. Geen doelpunt en dus geen punten voor Wijhe.

Voorwaarts blijft drie punten achterstand houden op koploper ZVBB’21, die zaterdag met 33-19 eenvoudig wist te winnen van Lettele. Wijhe zakt naar plek vijf met vier punten minder dan Voorwaarts. Wijhe heeft echter ook twee wedstrijden minder gespeeld.

Voorwaarts – Wijhe’92: 30-29 (18-12)
Doelpunten Voorwaarts: Daimy van Dommelen 6, Lisa Oosterwijk 6, Alineke Ros 5, Jorien Scholten 4, Aniek Koers 3, Keyara Peters 2, Romy ten Cate 1, Chantal Deijk 1, Jill Kloppenberg 1, Silke Schoenaker 1
Doelpunten Wijhe’92: Kim Boerdam 7, Sanne Huis in ’t Veld 7, Marloes Savelkoel 4, Aniek te Braak 3, Janine Nijboer 3, Pauline Nijboer 3, Jara Huis in ’t Veld 1, Rosel Oostveen 1