Geen promotie voor Kwiek, Lettele, ABS en Voorwaarts 2

Kwiek, Lettele, ABS en Voorwaarts 2 werden allemaal glansrijk kampioen in hun poule. De feestjes waren gevierd, de voorbereidingen voor het spelen op een hoger niveau waren getroffen. Gisteravond zette het NHV een dikke streep door al die zaken. Door de maatregelen rondom het coronavirus besloot de bond het seizoen 2019-2020 per direct te beëindigen. De titels zijn verdwenen en van promotie (of degradatie) is geen sprake meer.

Kwiek

En dus lijkt het erop dat Kwiek, dat met kop en schouders boven de rest van de eerste divisie uitstak, volgend jaar toch niet in de eredivisie speelt. “Het is een drama,” reageert Michel Rabelink, voorzitter van de Raalter club. “We hebben gisteravond direct een brief gestuurd richting het NHV met argumentatie waarom wij vinden dat dit niet waar kan zijn. In december wisten we al dat we volgend seizoen eredivisie zouden spelen. Daar hebben we ons hele beleid, sportief en financieel, op aangepast, bijvoorbeeld bij het aanstellen van de nieuwe trainer. We hebben van alles ondernomen om volgend seizoen mee te kunnen doen in de eredivisie. Dat lijkt me ook heel normaal. Deze situatie had niemand kunnen voorspellen.”

Rabelink ziet nog wel een lichtpuntje. “Volgend jaar zou de eredivisie uitbreiden van tien naar twaalf clubs. Daar zit voor ons mogelijk een escape. Het is alleen nog niet zeker of die uitbreiding er nog steeds komt. Daarover neemt het NHV pas midden of eind april een besluit. Als dat doorgaat, dan is er voor ons niks aan de hand en is er gewoon een plek in de eredivisie voor ons.”

Lettele

Voor hoofdklasser Lettele is die mogelijkheid er niet. Ook die ploeg had de titel al enkele weken op zak, maar de promotie naar de tweede divisie lijkt door het besluit van het NHV nu van de baan. Trainer Ron Stege: “Het is een deceptie. Het is maar handbal, maar toch …” De coach had dit besluit al wel aan zien komen. “Als wij promoveren, dan moet er ook iemand degraderen. Maar wie dan? Dat leek al geen optie. In Duitsland heeft de bond hetzelfde besloten en ook bij de basketbal gaat het zo. Het is een logische beslissing, maar voor ons natuurlijk wel ontzettend zuur.”

Het enige wat Lettele nu kan doen, is hopen dat een andere ploeg zich terugtrekt. “Teams kunnen vrijwillig degraderen. Als dat gebeurt in de eerste of tweede divisie, zou dat een gaatje voor ons kunnen opleveren. Maar ik heb daar geen zicht op. Dat moeten we afwachten. En misschien mogen we wel met dertien ploegen in de tweede divisie spelen. Ik heb geen idee, wie weet. Aan de andere kant: het is ook maar handbal, de wereld staat nu voor een veel grotere uitdaging. Het is allemaal relatief. Maar dit besluit heeft zeker bij de meiden wel even tijd nodig om in te dalen.”

ABS en Voorwaarts 2

ABS en Voorwaarts 2 werden in respectievelijk de tweede klasse A en tweede klasse C kampioen en zouden dus promoveren naar de eerste klasse. “Dat willen we nog steeds,” benadrukt Steven Meijerhof, bestuurslid van ABS. “Zoals ik het lees kunnen we daarvoor een verzoek indienen bij het NHV. Dat gaan we zeker doen. We kunnen en willen meedraaien in de eerste klasse. Het zou een terugslag zijn als we nu nogmaals in de tweede klasse moeten spelen. We gaan ons als bestuur er hard voor maken om toch aanspraak te maken op die promotie.”

Voorwaarts 2 won in de tweede klasse C alles met ruime cijfers. “De meiden waren natuurlijk heel blij met de promotie,” weet voorzitster Bianca Alferink. “Conform de regels zouden ze volgend jaar in de eerste klasse spelen en dat willen ze nu natuurlijk nog steeds. We gaan binnenkort met het bestuur bespreken hoe we dit gaan aanpakken.”

Lees hier het besluit van het NHV

Foto: Kwiek

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina