Frustratie door starre houding NHV, boete en strafpunten voor Kwiek

Kwiek staat op min twee punten in de alternatieve competitie én moet vijftig euro boete betalen aan het NHV. De eredivisionist liet afgelopen zaterdag in de openingswedstrijd tegen V&L (34-30 verlies) nieuweling Tessa Hilbrands spelen. Volgens de reglementen had zij echter niet opgesteld mogen worden, omdat haar overschrijving niet vóór 1 januari rond was. Trainer Lars Hoogeveen en voorzitter Michel Rabelink van de Raalter club hekelen de starre houding van de handbalbond.

“Ik heb een gezellig intermezzo met de bond gehad,” zegt Hoogeveen, niet zonder enig sarcasme. “We hebben het uitgebreid besproken in een volwassen gesprek, maar het NHV blijft bij zijn standpunt. Ik ben het er nog steeds niet mee eens, maar het is nu klaar. Mijn mening is niet veranderd, maar het is nu tijd om het te laten rusten.”

Clubs beschermen

Hilbrands maakte in januari de overstap van Handbal Venlo naar Kwiek. Volgens de reglementen van de handbalbond moet een overschrijving echter vóór 1 januari rond zijn om een speler het lopende seizoen nog te mogen opstellen. Hoewel de competitie vanwege corona afgelast is en er ten compensatie een alternatieve competitie is opgezet, wijkt het NHV niet van die regel af. De bond wil hiermee de clubs beschermen die niet aan de alternatieve competitie deelnemen. Ze hopen zo te voorkomen dat speelsters overstappen omdat ze bij hun huidige club nu niet kunnen handballen.

Kwiek-voorzitter Rabelink heeft begrip voor die denkwijze, maar plaatst er wel kanttekeningen bij. “Daar is natuurlijk wat voor te zeggen, maar je benadeelt er ook veel clubs mee. Speelsters kunnen wel vertrekken, bijvoorbeeld naar het buitenland, maar als je daarvoor nieuwe speelsters aantrekt, mag je ze dus niet opstellen. En dat terwijl deze ‘ananascompetitie’, zoals wij hem gekscherend noemen, nergens over gaat. We gebruiken hem enkel als voorbereiding op het nieuwe seizoen.”

Een brandbrief van Kwiek en enkele competitiegenoten naar het NHV haalde niets uit. Rabelink: “Nieuwe speelsters mogen wel meetrainen, maar ze mogen niet met wedstrijden meedoen. Dat komt de kwaliteit van de eredivisie natuurlijk niet ten goede. Dat hebben we het NHV proberen duidelijk te maken, maar daar staan ze niet voor open.”

Dispensatie

Bij Kwiek is het probleem maandagochtend alsnog opgelost. De ploeg vroeg dispensatie aan voor Tessa Hilbrands – ze verhuisde van Venlo naar Drenthe en koos daarom voor Kwiek – en die aanvraag werd toegewezen. Zij mag vanaf nu dus gewoon meedoen met alle wedstrijden. De boete en strafpunten van afgelopen zaterdag worden echter niet kwijtgescholden. Hoogeveen: “Nu is iedereen op de juiste manier ingeschreven, dus alles is nu goed. En die twee strafpunten? Dat vinden we helemaal niet erg, we spelen om te oefenen. Al is de straf natuurlijk echt too much voor deze competitie.”

Foto: trainer Lars Hoogeveen (links) en voorzitter Michel Rabelink van Kwiek

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina