Eerste punten voor heren Heeten: ondanks of dankzij ‘gatenkaasdekking’?

De handballers van combinatieploeg Heeten-Schalkhaar pakten afgelopen weekend de eerste punten van het seizoen. Tegen Huissen-DFS Arnhem 2 ging het lang gelijk op, maar vanaf 23-23 wist Heeten nog een tandje bij te schakelen en liep uit naar een 33-27 overwinning. En dat ondanks een ‘gatenkaasdekking’. Of vormde die verdediging juist de sleutel tot succes?

Trainster Carla Rouwenhorst schrijft in haar wedstrijdverslag dat haar ploeg sterke fases afwisselde met slordig spel: “Uit de eerste fase maakten we schitterende doelpunten, maar we verzaakten ook verder uit te lopen. Door de snelle doorpassing in de aanvalsopzet kreeg Leo Dijkstra met zijn instartende acties mooie mogelijkheden tot scoren. Heerlijk verrassend! Hoeken en cirkels werden vrijgespeeld.”

Beide teams gingen rusten met een gelijke stand: 15-15. Ook in de twee helft bleken de ploegen aan elkaar gewaagd. Rouwenhorst: “De stoor in de dekking van Huissen kwam nog meer uit, maar door de druklegging van Aldo Nijboer kreeg Mart Hofman meer ruimte en wist zich keer op keer, soms met veel fysieke weerstand, erdoor te wurmen om nog een schot op doel te lossen.”

Offensieve dekking

Ook Heeten zelf hanteerde een open dekking. Dat was een bewuste keuze van de trainster, maar het publiek had zijn vraagtekens erbij. Rouwenhorst: “Ik hoorde wat meningen over ‘gatenkaas’. En natuurlijk zien zij de tegentreffers van de instartende spelers. Maar zien zij ook balwinst door onderscheppingen, foute passes, geforceerde schoten en afgedwongen loopfouten? Ik was best tevreden over onze offensieve dekking. Het vraagt veel energie en concentratie, en de taken kunnen nog verder aangescherpt worden. Dat vraagt trainingsarbeid. We proberen voor elk individu de beste positie(s) te kiezen om er samen een initiatief nemende verdediging uit te halen.”

De dekkingsvorm legde Heeten in ieder geval geen windeieren. Na 23-23 wist de thuisploeg in de slotfase weg te lopen bij de Gelderse gasten en boekte met 33-27 de eerste zege in de eerste klasse. Heeten klimt daardoor naar plek zeven op de ranglijst. Komende zondag wacht het uitduel met Reehorst 2, de nummer zes van de competitie.

Foto: Aldo Nijboer (links) en Mart Hofman blokken een doelpoging van Huissen-DFS Arnhem 2 | fotograaf Stijn Bloemen

De grootste collectie teamkleding van Nederland!
Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina