12-01-2019: Pacelli – Lettele (hoofdklasse)

WIM schiet record en ongeslagen status Pacelli aan flarden…

Daar was dan de wedstrijd waar we al een tijd naar hebben uitgekeken. Het al 2,5 jaar in eigen huis ongeslagen Pacelli moet door de dames van Lettele worden verslagen om de spanning in de competitie terug te brengen en de achterstand in punten op 2 te brengen. Het strijdplan was een plan wat we eigenlijk al het hele seizoen nastreven: verdedigen!! En hòe verdedigen… compact, een (beetje) offensief, maar vooral agressief. We kennen Pacelli door en door, weten wat we moeten doen, maar misschien heeft ook Pacelli wel een aangepaste tactiek, zij kennen Lettele immers ook wel.

De woorden voorafgaand aan de wedstrijd gaan niet zozeer meer over de tactiek, maar heb alle aandacht op ‘het gevoel’ gelegd. Het woord ‘mindset’ had ook heel goed kunnen worden gebruikt, maar ik hou het altijd graag simpel. Iedereen heeft de wedstrijd al in het hoofd gespeeld, misschien wel meerdere keren en als er ook maar iets ongunstigs in voorkomt is het nu tijd om dat om te draaien. We kunnen het, we zijn in vorm, het gaat lukken en fouten zijn er om te herstellen. Stemmetjes in je hoofd ombuigen, Lettele’s Carlijn heeft er olympisch goud mee gewonnen. Anouk O was deze kanjer aan het steunen in Italië en werd vervangen door Suzan. Er zijn al veel toeschouwers aanwezig als Lettele 45 minuten voor aanvang de zaal in loopt. Je moet in Zieuwent op tijd zijn want daar hebben ze de neiging om allemaal aan de reling te gaan staan zodat men vanaf de tribune niets meer kan zien.

De wedstrijd wordt aangefloten door de voortreffelijk fluitende scheidsrechter. Voelt de wedstrijd feilloos aan en weet alles op de juiste impact in te schatten. Pacelli is voornemens om korte metten te maken met Lettele en komt binnen 1 minuut op een 2-0 voorsprong. Lettele moet even 3 minuten passen voordat Marjolein via een 7m de 2-1 maakt. Via twee snelle breaks van Yara en Ilse is de stand 3-3 na 6 minuten. Pacelli zet weer aan tot 5-3, maar Lettele scoort daarna 5 keer op rij door 5 verschillende speelsters, Bianca, Milou, Yara, Jolien en Maaike, 5-8. De dames krijgen de verdediging steeds beter op orde en brengen onrust in het herkenbare aanvalsspel van Pacelli. Geen ander plan dus. Toch krijgen ze het voor elkaar om weer terug te komen tot 8-8. Cindy knalt vanuit de hoek Lettele weer op voorsprong, Pacelli komt langszij, op voorsprong en dan is het weer Cindy die uit een break de 10-10 op het scorebord zet. Met nog luttele seconden te spelen poeiert Bianca in het pauzesignaal vanaf zo’n 12 meter de bal strak in de rechterbovenhoek. Het was erg belangrijk met die 10-11 voorsprong te gaan rusten.

We halen WIM erbij. Wat is er aan de hand? Is dat echt zo erg? Maak je niet druk! We spelen verdedigend een hele goeie wedstrijd, we zijn in de omschakeling te slordig en we schieten te voorspellend. Dat kost ons tegendoelpunten.

De tweede helft beginnen we weer niet scherp genoeg, Pacelli loopt uit naar 13-11. Ilse maakt er met een schot, laag in hoek 13-12 van, Bianca 13-13 en Yara zet ons weer op voorsprong. Weer laten we Pacelli terugkomen en de voorsprong nemen. 15-15, 16-16, 17-17, het gaat gelijk op. Er moet in de dekking nog maar een tandje bij en onder leiding van ons middenblok Ilse en Maaike gebeurt dat dan ook. Onder het mom ‘gebit d’r uut en d’r an’ wordt er gestreden voor elke bal. Milou scoort 10 minuten voor tijd 17-18. De dekking staat er. Bianca zet ons eerst op 17-19 als Pacelli aansluit, 18-19.

Pacelli zet nu alles op alles en gaat zonder doelverdediger spelen, dus met een dubbele cirkel. Daarmee wordt het drukker op de cirkel en dus minder kans op een doorbraak en de afstandsschoten hadden we inmiddels al onder controle, perfect! Weer krijgt de verdediging de bal in bezit en is het Ciska die het vijandige, lege, doel in het vizier heeft en 18-20 scoort. Wat een beloning voor onze keepers die uiteraard ook een onderdeel zijn van de verdediging! We moeten nog 3 minuten. Pacelli heeft de laatste 15 minuten maar 2 keer gescoord dus we weten eigenlijk dat de buit binnen is. Het slotakkoord is voor Yara, 18-21, we winnen deze zeer belangrijke wedstrijd.

Grote vreugde alom, maar hulde, hulde aan de mentaliteit in deze wedstrijd. Het was spannend, maar Lettele heeft deze wedstrijd zeer, zeer terecht gewonnen. Op alle fronten beter. We bedanken al het meegereisde publiek voor de grote steun. Zo wordt het restant van de competitie nog erg leuk. Volgende week thuis 19.30 tegen Wesepe, begint de strijd gewoon weer opnieuw.

Naomi – Ciska 1 – Cindy 2 – Maaike 1 – Suzan – Bianca 6 – Milou 2 – Ilse 2 – Yara  5 – Jolien 1 – Marjolein 1.