09-12-2018: Zwolle – Lettele (hoofdklasse)

Dat wedstrijden op zondagmiddag ons niet zo liggen, is voor ons niet zo’n grote verrassing meer. We zijn dan vaak toch wat minder scherp, maken meer onnodige fouten dan normaal en halen niet ons niveau. Vol vertrouwen om deze mindere reeks wedstrijden op zondag te doorbreken, zijn we daar afgelopen weekend wederom niet in geslaagd. Tegen kwalitatief mindere tegenstanders kunnen we zulke wedstrijden nog naar ons toe trekken, maar tegen Zwolle kon dat niet.

Gewaarschuwd voor de goede reeks wedstrijden van promovendus Zwolle, wisten we al vlot op een 3-0 voorsprong te komen. Geen vuiltje aan de lucht zou je zeggen, maar vanaf dat moment begon het aanvallend bij Zwolle te lopen. De spelbepaler van Zwolle kreeg het op haar heupen en begon te strooien met doelpunten. Wanneer we haar wel goed op afstand van het doel konden houden, wist ze alsnog medespeelsters te vinden die vrij op doel konden schieten. Tel daar de mandekking die Zwolle ons gaf bij op, en een moeizame wedstrijd kwam op gang. De doelkansen die we creëerden kwamen vooral voort uit individuele acties, waar met name Ilse gretig gebruik van maakte en als een van de weinigen regelmatig het doel wist te vinden. Een doelpunt in de slotseconden van de eerste helft, was alsnog niet genoeg voor een voorsprong bij rust (18-17).

In de rust besloten wij om toch ook maar mandekking te geven aan de spelbepaler van Zwolle. Niet onze favoriete tactiek, maar om de wedstrijd nog naar ons toe te trekken was het wel noodzakelijk. Dit leek aanvankelijk niet het gewenste effect te hebben. Ondanks dat we de spelbepaler een stuk beter onder controle hadden, kwamen andere Zwolse speelsters tot scoren. Zij kwamen in een flow, waarin alle doelkansen werden omgezet tot een doelpunt, waardoor ze uitliepen naar een 23-19 voorsprong met nog 20 minuten op de klok. We gaven ons nog niet gewonnen, maar wisten dat het een enorm zware opgave zou worden om nog met de punten naar huis te gaan. Des te meer om het feit dat Zwolle gelijk antwoord had op een doelpunt van onze kant. Zo bleef het verschil lange tijd rond de 1 – 2 doelpunten schommelen, waarbij we kort voor het eind van de wedstrijd op gelijke hoogte kwamen (31-31). Helaas wist Zwolle nog een keer te scoren, en ging onze laatste doelpoging uit een directe vrije worp over het doel.

Na afloop waren we realistisch genoeg om te beseffen dat winstpunten voor ons te veel van het goede was geweest, en dat zelfs een punt eigenlijk niet echt verdiend was. Zwolle was de betere ploeg en heeft verdiend gewonnen. Ze hebben laten zien echt een aanwinst te zijn voor de hoofdklasse, en zij zullen het in deze samenstelling diverse tegenstanders lastig maken en hebben de potentie om in de (sub)top van deze competitie te handballen. Wij rechten onze rug en maken ons op voor de laatste wedstrijd van 2018, thuis tegen HVBS om 19:30 uur in de Uutvlog.

Naomi – Ciska – Anouk O 1 – Bianca 8 – Yara 2 – Milou – Inge – Jolien – Ilse 13 – Marjolein 4 – Maartje 3.