Wie zijn toch die handballende Heetense heren?

Bijna elk dorp in Salland heeft een handbalclub waar vooral vrouwen en meisjes de dienst uitmaken. Handballende heren zijn een stuk zeldzamer. Maar ze zijn er wel! Bij Heeten speelt al jaren elk weekend een groot herenteam de sterren van de hemel. Maar wie zijn deze mannen nou eigenlijk? Tim en Mart stellen zichzelf en hun teamgenoten voor.

Van links naar rechts, en van boven naar beneden:

Quido Lubbers, Zwolle (voorheen Heeten), nummer 8, allround
“Quido is even overgestapt naar Zwolle, maar had het daar na een maand al gezien. Hij is op elke positie neer te zetten. Links of rechts, opbouw, hoek of cirkel, het maakt niet uit. Hij traint en coacht ook de dames van Wijhe 2 waar hij heel druk mee is. Daarom kan hij niet altijd meedoen. Energievol. Vanuit het niets kan hij ineens onverwachts een actie inzetten.”

Erik Giessen, Zwolle, nummer 4, cirkel
“Onze vaste 7-meternemer. Hij mist vrijwel nooit. Het kenmerkende geluid (boink!) als hij de railing onderin het doel raakt, horen we een paar keer per wedstrijd. Als hij de bal aan de cirkel krijgt, is hij altijd gevaarlijk. Hij heeft een lastig schot, met in de laatste seconde van zijn worp een versnelling.”

Fabian Dorlas, Holten, nummer 16, linkerhoek
“De musicalster van het team, of misschien beter: schwalbekoning. Is zijn schreeuw harder dan de stuit van de bal? Dan weet je dat er niks aan de hand is. Dat weet hij zelf vaak ook wel. Ook neemt hij geregeld de bal vanuit de linkerhoek helemaal mee naar de andere opbouw, om hem er vanaf daar in te gooien.”

Leo Dijkstra, Dalfsen, nummer 6, middenopbouw
“De absolute spelverdeler binnen het team en net vader geworden. Hij speelt bijna altijd de volle zestig minuten. En een dieseltje. Hij staat lang in het veld, maar wordt in die speeltijd ook telkens beter. Onmisbaar voor ons.”

Tim van Berkum, Bathmen, nummer 14, linker- en middenopbouw
“Een allrounder en een van de betere handballers in ons team. Hij had de potentie om hoger te spelen, maar hij wilde meer bier kunnen drinken. Hij heeft voorheen samen met Jesper in Deventer bij HCD gehandbald. In de wedstrijd gaat hij tien minuten lang tot het gaatje om vervolgens twintig minuten bij te komen op de bank. Maar in die korte periode scoort hij altijd een paar keer.”

Dion Hofsté, Enschede, nummer 1 (9 op de foto), keeper
“Hij heeft voorheen gejudood en kon daarom altijd goed verdedigen. Heel standvastig, je zet hem niet zomaar opzij. Min of meer uit nood is hij op doel gaan staan, maar hij vindt dat ook erg leuk om te doen. En hij is absoluut niet bang. Hij heeft nu voor de tweede keer een hersenschudding, omdat hij een bal in het gezicht kreeg. Van een dame nog wel, op de training.”

Ronald Maasman, Zwolle, nummer 8, linkeropbouw
“Een echte schutter. Samen met Aldo de langste van ons team. Bekend om zijn ‘lopen’. Hij gebruikt altijd vier passen voor hij zichzelf lanceert. Op de een of andere manier wordt dat vrijwel altijd toegelaten of de scheidsrechter merkt zijn tussenhupje niet op.”

Aldo Nijboer, Olst, nummer 11, rechteropbouw
“Herintreder. Hij heeft in het verleden al eerder bij Heeten gehandbald en heeft ook al op hoger niveau gespeeld. Waar precies weten wij eigenlijk niet. Hij is linkshandig en heeft een keihard schot. Sierlijk scoren kan hij ook: met een lobje of met een draai om de keeper heen.”

Carla Rouwenhorst, Heeten, trainster en coach
“Carla is dit seizoen opnieuw onze trainster en coach nadat ze dat even niet gedaan heeft. Naast ons traint ze nog enkele damesteams en ook bij de jeugd is ze actief. Een pittige dame die het beste in elke speler naar boven wil krijgen. Ze leert ons veel tactieken aan, waardoor ze in de wedstrijd alleen maar hoeft te schakelen tussen die vormen. Ze is heel fanatiek.”

Mart Hofman, Colmschate, nummer 15, rechteropbouw en -hoek
Mart: “Dit is mijn derde seizoen dat ik handbal. Voorheen deed ik het alleen af en toe op het schoolplein en in Amersfoort heb ik even in een studententeam gezeten.”
Tim: “Mart springt heel ver naar links en weet dan toch de bal in de rechterkruising te poeieren. Heel knap. En dat is geen geluk, want dat doet hij meerdere keren per wedstrijd. Ook heeft hij een goed heupschot.”

Jesper Middelburg, Deventer, nummer 2, linker- en rechterhoek
“Jesper scoort bijna altijd strak langs het hoofd van de keeper. Daar is hij heel secuur in, het gezicht van de keeper raakt hij nooit. Hij is ook erg stressbestendig. Gelukkig maar, want dankzij hem wonnen we laatst een spannende wedstrijd. In de laatste drie minuten scoorde hij vier keer. Hij piekt op het juiste moment.”

Roland Voorhorst, Zwolle (voorheen Heeten), nummer 3, rechterhoek
“Een van de weinige echte Heetenaren in ons team, al woont hij inmiddels in Zwolle. Hij is na keeper Dennis Schrijver de oudste van ons team. ‘Sniper-opa’ noemen we hem, maar dat laatste deel hoort hij liever niet. Waarom sniper? Hoe hij de bal met zijn rechterhand vanuit de rechterhoek het doel in krijgt, dat doet niemand hem na. Hij heeft een heel mooie knikworp. En Roland is een heel vriendelijke en positieve speler. Als hij een keer boos is, dan is er ook echt een smerige overtreding begaan.”

Tim Bloemen, Deventer, nummer 7, linkerhoek- en opbouw
Tim: “Ik heb voorheen bij Achilles gespeeld, maar had het daar niet meer naar mijn zin. Via Quido ben ik hier terecht gekomen en was direct om. Ik ben nu bezig aan mijn derde seizoen.”
Mart: “Tim is bekend om zijn ‘vaste move’ waarmee hij de tegenstander telkens in de maling neemt. Daarmee scoort hij of weet hij een penalty te versieren. Welke beweging het is, zeggen we maar niet. Je moet de tegenstander niet wijzer maken dan nodig.”

Tristan Dorlas, Holten, nummer 10, middenopbouw en linkerhoek
“Broer van Fabian. Tristan heeft veel spelinzicht en een goede techniek. Hij is wellicht technisch de beste speler van ons. Hij kan een vrije bal er in een keer inschieten, omdat de tegenstander dan niet oplet. Hij draait zich om en schiet raak.”

Maarten Koopman, Holten, nummer 5, cirkel
“Docent Frans in Raalte. Maarten is ook cirkelspeler, maar een heel andere dan Erik. Hij heeft voorheen aan waterpolo gedaan. Hij voert perfect uit wat hem gevraagd wordt. En hij kan heel goed blokken. Onze nummer 1 op dat gebied.”

Dennis Schrijver, Heeten, nummer 12, keeper
“Oud maar vertrouwd. De oudste speler van het team. Hoe oud? In ieder geval boven de veertig. Even nazoeken… 46 is hij. Hij staat al jaren hier in het doel en is een betrouwbare sluitpost. Hij is vooral sterk in strafworpen keren. Hij heeft een tijdje niet meegedaan vanwege een blessure, maar gaat zaterdag weer keepen. Gelukkig maar, want we moeten tegen de koploper.”

Na vier winstpartijen op rij moest Heeten de afgelopen weken twee nederlagen slikken. Maar de doelstelling – eindigen in de top drie – blijft staan en is ook zeker binnen bereik. Zaterdagavond spelen de heren in Nijmegen tegen Havana, de nog ongeslagen koploper.

Foto boven: Tim Bloemen (links) en Mart Hofman

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina