Schalkhaar is terug: “Er wordt nu serieus iets van ons verwacht”

Een degradatie, leegloop van speelsters. Zo’n vijf jaar terug zag het handbal bij SV Schalkhaar er niet rooskleurig uit. Met nog maar een damesteam en een handjevol jeugdleden zat er weinig anders op dan afdalen naar de zogenaamde breedtesport. Maar in een paar seizoenen tijd is er veel veranderd. Met tien jeugdteams en twee damesteams telt de blauw-zwarte club weer helemaal mee in het Sallandse handbal.

“Nu moet je echt laten zien dat je gemotiveerd bent. Alleen wie kan en er helemaal voor wil gaan, staat in dames 1.” Selinde Zoetbrood (22) en Yahaira Jansen (21) kijken met gezonde spanning uit naar het nieuwe seizoen. “Er wordt nu meer van ons verwacht. Het is serieuzer, prestatiegerichter. Natuurlijk, bij een teamsport hoor je er altijd te zijn, op welk niveau dan ook, dat ben je verplicht aan je teamgenoten. Maar nu heeft het ook echt consequenties,” beseffen de twee speelsters.

Ondanks hun jonge leeftijd behoren ze tot de routiniers van hun team. “Marjolein Vloedgraven is de oudste, zij is 24. Velen van ons spelen al jaren samen en zijn dus erg op elkaar ingespeeld. We kunnen elkaar vaak blindelings vinden en weten precies hoe iemand loopt.” Als Zoetbrood de bal onderschept, hoeft ze dan ook geen seconde na te denken. “Yahaira is altijd als eerste weg. Ik speel vaak de lange bal op haar. Dat doen we al jaren zo. We hebben vanaf de jeugd veel samengespeeld.”

Waar hoekspeelster Jansen er met haar snelheid uitspringt, moet Zoetbrood het vooral van haar inzicht hebben. Én haar vocale kwaliteiten. “Ik loop zelden een break-out. Als ik dat wel doet, kijken ze allemaal verbaasd op. Maar ik kan het team goed oppeppen. Je hoort mij boven iedereen uit,” lacht ze. “En als middenopbouwster zet ik de lijnen uit. Ik scoor niet veel doelpunten, maar zet mijn teamgenoten in stelling.”

In de top

Een vijftal jongelingen die vorig jaar nog in de A-jeugd speelden, completeert het team. “Ook die meiden kennen elkaar goed,” weet Jansen “We hebben dus eigenlijk twee goed op elkaar ingespeelde groepjes die nu alleen nog naar elkaar toe moeten groeien. Dat is dan ook een van onze doelen voor dit seizoen.”

Trainer John Holleboom, die voor het tweede jaar Schalkhaar onder zijn hoede heeft, legt de lat aanzienlijk hoger. “Hij wil dit seizoen direct in de top meedraaien,” weet Jansen. “Hij denkt dat we in onze poule van zeven ploegen minimaal tweede kunnen worden. Maar ik denk dat promotie te hoog gegrepen is. Ik weet het eigenlijk wel zeker.” Ook voor Zoetbrood is een eventuele titel geen issue. “Ik wil gewoon lekker spelen en ik denk dat dat voor het hele team geldt. We hopen op spannende, mooie wedstrijden. Liever een paar keer nipt verliezen, dan telkens ruim winnen.” De meiden hebben geen idee of dat ook het geval zal zijn. “Van onze tegenstanders weten we niet veel. Tegen de meeste hebben we nog nooit gespeeld,” aldus Zoetbrood. “Wel denk ik dat we een stuk beter zijn dan vorig seizoen. En onze dekking is echt onze sterke punt. Als die eenmaal staat, dan is er geen doorkomen aan.”

Schalkhaar start de competitie op 30 september uit tegen Klarenbeek. De eerste thuiswedstrijd op 7 oktober tegen Pacelli 2 wordt groots aangepakt. Er worden sfeeracties op touw gezet, er is een speciale rol voor de jeugdteams en er worden promotiefilmpjes gemaakt.

Selectie Schalkhaar 2018-2019
Manon Bouwmeester, Emma de Haan, Fleur de Haan, Kaylee Hendricks, Cato Huis in ‘t Veld, Yahaira Jansen, Jet van Oldeniel (K), Manouk Smit, Marjolein Vloedgraven, Selinde Zoetbrood

Foto: het team van Schalkhaar 2018-2019, bron: www.svschalkhaar.nl

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina