Rien Meijerman bewijst: je hoeft niet te hebben gehandbald om een goede scheidsrechter te zijn

HHZD’er Rien Meijerman fluit zo’n 25 wedstrijden per seizoen, waarvan een groot deel samen met koppelgenoot Linda Mensink. De Heinoër is daarmee een bekend gezicht binnen het Sallandse handbal. Opvallend genoeg heeft hij zelf echter geen achtergrond in het handbal. “Het duurde even voor ik het spelletje echt snapte.”

In het Sallands Ondernemers Magazine staat een uitgebreid artikel met de arbiter van HHZD, die aanvankelijk veel meer met voetbal dan met handbal had. “Er zijn nogal veel regels, dus het duurde even voordat ik het spelletje echt snapte. Ik ben er langzaam steeds verder ingegroeid, maar ik vind het nu echt een machtig mooie sport.”

Kritiek

De ondernemer besloot de opleiding tot scheidsrechter te volgen toen hij zelf enkele wedstrijden gekeken had en daarbij kritiek uitte op de scheidsrechters. “Ja, dan kun je zelf natuurlijk maar één ding doen: zelf gaan fluiten. Ach, anders was ik toch alleen maar aan het werk. Ik besloot de cursus handbalscheidsrechter te volgen en vanaf moment één vond ik het leuk. Daarnaast kreeg ik ook best veel enthousiaste reacties. Mensen die vonden dat ik goed floot, dus dat motiveerde me natuurlijk om door te gaan.”

Meijerman fluit wedstrijden voor zijn club HHZD en is daarnaast bondsscheidsrechter. “Eerst had ik daar helemaal geen zin in, want dan moet je dus de hele regio door. Uiteindelijk heb ik die stap toch gezet en dat bevalt goed. Ik heb al een aantal hele mooie wedstrijden mogen fluiten. Stiekem vind ik het wel leuk dat er wat meer op het spel staat.”

Strenge uitstraling

Op de vraag wat hem kenmerkt als scheidsrechter moet Meijerman even nadenken. “Mensen zeggen vaak dat ik een strenge uitstraling heb. Ik noem het zelf liever mijn geconcentreerde blik. Ik wil namelijk álles zien. Daarnaast vind ik het heel belangrijk om goed aan te voelen wat een wedstrijd nodig heeft. Zo hoef je in een kalme wedstrijd echt niet elke overtreding meteen af te fluiten, dan geef ik liever mondeling een waarschuwing. Maar wij hebben laatst ook een wedstrijd stilgelegd waarbij het er niet echt leuker op werd. Dan vind ik duidelijkheid heel belangrijk: Wat willen jullie? Of we fluiten nu de hele wedstrijd kapot of we gaan normaal handballen. Daarna was het meteen afgelopen met het gedoe. En ja, af en toe krijg je als scheids weleens een nare opmerking naar je hoofd, maar daar trek ik me niks van aan. Mij krijg je niet zo snel gek.” 

Lees het hele interview met Rien Meijerman op somonline.nl.

Foto van Salland Ondernemers Magazine

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

One Reply to “Rien Meijerman bewijst: je hoeft niet te hebben gehandbald om een goede scheidsrechter te zijn”

  1. Dylan Mouw

    Hoiii,

    Mijn naam is Dylan Mouw, 19 jaar oud en inmiddels 5 jaar scheidsrechter in de zaal en beach. Als jullie leuk lijkt wil ik best een keer een interview afleggen over het scheidsrechter vak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina