Louis Degen gooit alles om bij Nieuw Heeten

‘We moeten zorgen dat de tegenstanders het weer in de broek doen als ze naar Nieuw Heeten komen.’ Was getekend: Louis Degen, coach van de handbalsters van Nieuw Heeten.

Deze strijdlustige uitspraak deed de Twentse trainer na afloop van de eerste wedstrijd van het seizoen. Nieuw Heeten had in de eerste klasse net eenvoudig HCL/Groessen-Loo met 28-19 verslagen. De uitslagen daarna waren echter minder overtuigend: veel gelijke spelen, een aantal forse nederlagen en hier en daar een mooie zege. Van knikkende knieën bij bezoekende ploegen is nog geen sprake in De Belte. Al begint het gevoel van de vroegere topjaren toch een klein beetje terug te komen na de sterke reeks overwinningen van de afgelopen weken.

Draaien om de oren

Degen is dit seizoen begonnen in Nieuw Heeten als opvolger van Daan Jolink. Acht jaar terug stond hij er ook al aan het roer. De club speelde destijds in de toenmalige hoofdklasse A, te vergelijken met de huidige tweede divisie. “In die jaren was het inderdaad zo dat tegenstanders met angst naar ons toe kwamen. Vooral in eigen huis waren we moeilijk te verslaan.” Nieuw Heeten presteerde ongekend voor een kleine dorpsclub. Maar nadat de sterke lichting steeds verder uitdunde, kwam er na een aantal zware seizoenen in 2017 een definitief einde aan de glorietijd.

“De ploeg heeft de afgelopen jaren aardig wat draaien om de oren gekregen,” weet Degen. “Er zijn veel speelsters vertrokken, er werd twee keer op rij gedegradeerd. De sfeer is nu zeker wel anders. Maar uitdagingen moet je hebben.” Ondanks het mooie seizoen 2010-2011 verlengde Degen destijds niet bij Nieuw Heeten. “Door lichamelijke problemen kon ik niet verder. Maar Nieuw Heeten heeft altijd in mijn persoonlijke top 3 gestaan van fijne clubs. Het voelt als een warm bad. Dat klinkt ontzettend cliché, maar omschrijft wel precies hoe het is.”

Gezond verstand

De wisselvallige resultaten van dit seizoen zijn volgens de trainer logisch te verklaren. “Ik heb nog nooit een seizoen gehad waarin ik met zoveel blessures, kleine en grote, te maken had. Het succes staat en valt echt met de fitheid van de ploeg. Er zijn wedstrijden bij geweest waar de winst ondergeschikt was aan de gezondheid van de speelsters. Al blijft die afweging lastig. Je wilt natuurlijk altijd winnen, maar je moet ook je gezonde verstand gebruiken. Preventief moet je soms speelsters, ook de belangrijke, sparen.”

Omgegooid

Sinds zijn aantreden heeft Degen de boel flink omgegooid in Nieuw Heeten. “Veel speelsters staan op andere posities dan ze gewend waren. Zo speelde Eline Bouman altijd aan de cirkel, maar zij scoort nu veelvuldig vanaf de opbouw. Daphne Marissink is verhuisd van het midden naar de hoeken en Rachel Kruiswijk staat niet meer op de rechteropbouw, maar vooral op de linkerhoek.” Het was even wennen voor de speelsters. “Dat is heel grappig. Het is leuk om te zien dat ze ontdekken dat ze op een andere positie ook goed uit de voeten kunnen en effectief zijn. Sommigen wisten echt niet dat ze daar ook contributie voor betaalden.”

Maar dat is niet het enige wat Degen heeft veranderd. “Ook de verdediging heb ik aangepast. Er is nu lengte in het centrum met Rachel en Eline Bouman als middenblok. Voorheen had Nieuw Heeten voornamelijk een 5-1-dekking. Maar dat kostte de uitstappende speelster zoveel energie, dat dat niet efficiënt was.”

Kleine stapjes

De wijzigingen beginnen hun uitwerking te krijgen. Afgelopen zaterdag werd HCL/Groessen-Loo opnieuw verslagen (“Een zakelijke overwinning. Wat een gedraai en gedoe bij Groessen, zo moet je volgens mij niet willen spelen”). Maar vooral de zeges daarvoor op Haarle en Broekland maakten indruk. “De ploeg komt steeds meer in balans. Ik wil graag dat de speelsters kleine uitdagingen hebben, dat ze op bepaalde gebieden zichzelf met een paar procent verbeteren. Daar zijn we druk mee.”

Vraag Degen daarom ook niet naar waar hij dit seizoen wil eindigen op de ranglijst. “Daar heb ik geen idee van. Dat is ook helemaal niet interessant. Ik geloof heel erg in kleine stapjes. Ik heb veel verschillende clubs getraind, maar het niveau heeft me nooit zo geboeid. De eerste klasse is, met respect, wat lager, maar dat is nu eenmaal zo. Ik vind sommige dingen heel logisch, terwijl de speelsters die niet vanzelfsprekend vinden. Maar ik bouw graag ergens aan. En volgens mij ben ik hier bij Nieuw Heeten aan iets moois bezig.”

Foto: Louis Degen, hier als trainer van Borhave waar hij tussen 2013 en 2015 twee seizoenen werkzaam was, bron: borhave.nl

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina