Hoe Kwiek koploper Handbal Venlo een helft lang de baas was

In de eerste dertig minuten van het duel tussen middenmoter Kwiek en titelkandidaat Handbal Venlo was het verrassend de Raalter thuisploeg die de dienst uitmaakte. Dankzij veel snelheid, goed geplaatste schoten en een strakke dekking liep Kwiek weg bij de koploper. Met een ruststand van 19-15 leek een stunt in de maak.

In de eerste minuten van het duel tussen de nummer 7 en nummer 1 van de eredivisie moest Kwiek de verrassende 5-1-dekking nog even goed afstellen. Het was Handbal Venlo dat een voorsprong van 2-5 pakte. Daarna kreeg Kwiek het verdedigend goed op de rit en bracht Handbal Venlo daarmee aan het wankelen. Ook Joy Maatman – die de hele wedstrijd zou keepen – begon beter in de wedstrijd te komen. Bij 5-6 verrichte zij een knappe redding op een schot vanuit de rechterhoek, waarna Lisa Bosch (foto) een snelle break-out goed afrondde: 6-6.

Met een schijnpass het bos in

Handbal Venlo maakte de 6-7 en leek door de eerste tijdstraf van Kwiek-opbouwster Lynn Holtman het verschil te gaan vergroten. Maar het tegenovergestelde gebeurde. De toegekende penalty werd nog wel benut door Handbal Venlo (6-8), maar daarna stuurde zowel Lisa Bosch als Jessica Hilbrands haar directe tegenstander met een schijnpass het bos in: 8-8. Na de 10-9 strafte linkerhoekspeelster Floor Liefers tweemaal onoplettend verdedigen van Handbal Venlo af en schoot de 11-9 en de 12-9 tegen de touwen. Ook Nel Veldhuis – koud in het veld – deed het goed op de linkerflank en rondde de eerste de beste kans die ze kreeg strak af: 14-11.

Bij 14-12 liet invaller Anouk van Rijssen zich gelden. Met een verrassend schot vanuit het midden, een mooie doorbraak en een knappe passeeractie zorgde ze met drie doelpunten op rij voor de 17-13. Nel Veldhuis vergrootte met twee scores het verschil tot vijf punten bij 19-14. Handbal Venlo deed nog eenmaal wat terug en bepaalde de ruststand op 19-15.

Laatste kruit verschoten

Een sensatie hing in de lucht. Kwiek overtuigde en was op alle fronten beter dan de Limburgse tegenstander. Zou de ploeg de eerste zijn die Handbal Venlo een nederlaag zou toedienen? De eerste seconden na rust leek het daar wel op. Na de 19-16 van Handbal Venlo maakte Jessica Hilbrands twee scores op rij en stond het 21-16. Daarmee had Kwiek echter zijn laatste kruit verschoten. Handbal Venlo sloop puntje voor puntje dichterbij. Kwiek werd onzorgvuldig, leed balverlies en schoot plotseling alleen nog losse flodders af. De onzekerheid sloop in de ploeg en Handbal Venlo maakte daar gretig gebruik van.

Bij 21-21 was de stand weer in evenwicht, maar de gasten vonden het nog niet genoeg. Pas bij 21-23 scoorde Kwiek weer, wederom door Jessica Hilbrands. Daarna brak opnieuw een lange doelpuntloze periode van Kwiek aan en was de wedstrijd definitief gespeeld. Bij 25-34 scoorde Kwiek nog wel drie keer op rij (tweemaal Maron Schepers en een keer Lisa Bosch), maar de nederlaag was onafwendbaar.

Kwiek – Handbal Venlo: 28-34 (19-15)
Doelpunten Kwiek: Jessica Hilbrands 6, Lisa Bosch 5, Anouk van Rijssen 4, Maron Schepers 4, Nel Veldhuis 3, Lynn Holtman 2, Floor Liefers 2, Daphne Luchies 2