Geen volle kuiten en stramme spieren meer: Kwiek is klaar voor nacompetitie

Morgenavond begint Kwiek aan de nacompetitie in de eerste divisie. Inzet: een plek in de eredivisie. Met een sterke reeks overwinningen achter de rug is er veel vertrouwen bij de speelsters. “We maken grote kans,” verwachten aanvoersters Charlotte Schulten en Anouk van Rijssen. “Als er in de nacompetitie uitkomt wat we de laatste wedstrijden lieten zien, dan belooft dat wel wat.”

Aan een nadere voorspelling waagt het tweetal zich niet. “Dat doen we niet. Wel denken we dat van de overige drie ploegen Volendam de sterkste is. Daar spelen we gelijk zaterdag al tegen. Die wedstrijd is daarom heel belangrijk. Dan zien we gelijk hoe we ervoor staan.”

De lange, intensieve competitie voor Kwiek in de eerste divisie wordt verlengd met nog eens minstens zes wedstrijden. Dankzij een periodetitel maakt de Raalter ploeg kans op een plekje in de eredivisie. Maar de weg daarnaartoe is nog lang.

Eerst is er de hele competitie met de overige drie periodewinnaars Volendam, Fortissimo en ZAP. Dat betekent dat elke tegenstander zowel in eigen huis als op vreemde bodem bestreden wordt. De beste ploeg van die vier mag vervolgens in een best-of-two met de nummer 9 van de eredivisie gaan strijden om een eredivisieticket. Wie over twee duels de beste is, speelt volgend jaar op het hoogste niveau van Nederland.

Volle kuiten en stramme hamstrings

Dat het een lang en zwaar seizoen is – de eerste divisie is met veertien ploegen de grootste poule binnen het Nederlandse handbal – bevestigen de captains, maar klagen daarover doen ze niet. “We weten eigenlijk niet anders. Het zou juist gek zijn als we nu al helemaal klaar zouden zijn.”

Na de laatste wedstrijd twee weken geleden kreeg het team een weekje rust van trainer Tonio van Rhee. “Dat kwam wel goed uit,” erkent van Rijssen. “Iedereen is fit, er zijn geen blessures, maar er waren wel volle kuiten en stramme hamstrings. Dan komt een weekje niks doen gelegen. Al heb ik nu wel weer veel zin om verder te gaan.”

Trainersduo

Wie ook verder gaan, zijn trainer en coach Tonio van Rhee en trainer Henk Woudstra. “We zijn superblij dat zij ook volgend jaar blijven,” vertelt Schulten. “Vind nu nog maar eens iemand die geschikt is en ook nog binnen de club past. Er is over en weer veel vertrouwen in elkaar. Iedereen vindt het heel fijn dat zij het willen doen. “

De twee trainers blijven volgens dezelfde constructie werken: Van Rhee verzorgt de meeste trainingen en is als coach bij de wedstrijden aanwezig; Woudstra doet de tactiektraining op donderdag en neemt de coaching over als Van Rhee een keer niet kan. “Het zijn twee heel verschillende trainers,” weten de aanvoersters. “Tonio is heel direct, je ziet echt zijn defensieachtergrond terug in zijn werkwijze. Henk is tactisch zo slim, als hij ons dingen uitlegt lijkt handbal ineens zo simpel.”

Lees ook: Van Rhee en Woudstra blijven hoofdtrainers Kwiek

Dromen

Hoewel de twee handbalsters geen voorspellingen willen doen, durven ze al wel stiekem vooruit te dromen. “We zouden in de eredivisie zeker mee kunnen komen,” zijn ze overtuigd. “Ploegen als Borhave, DSVD, Voorwaarts, SEW en Foreholte zijn niet veel sterker dan wij. Zo kansloos als een paar jaar geleden, toen we ook in de eredivisie speelden, wordt het zeker niet. Het niveau in de eredivisie wordt minder, doordat goede speelsters steeds jonger naar het buitenland vertrekken. Er zijn nu veel meer ploegen waar we van kunnen winnen.”

Mocht Kwiek het dit jaar niet redden te promoveren, dan is dat wat Schulten en Van Rijssen niet onoverkomelijk. “Natuurlijk zouden we dan balen, maar het is geen ramp. De eerste divisie is een hartstikke mooie klasse. In de eredivisie speel je veel minder wedstrijden. In de eerste divisie heb je vrijwel geen rust en bijna elke wedstrijd gaat het er echt om. De onderlinge verschillen zijn zo klein. Maar natuurlijk willen we wel heel graag naar de eredivisie.”

Programma nacompetitie Kwiek

Zaterdag 30 maart 2019
19.00 uur Volendam – Kwiek

Zaterdag 6 april 2019
19.30 uur Kwiek – Fortissimo

Zaterdag 13 april 2019
20.00 uur ZAP – Kwiek

Zaterdag 20 april 2019
19.30 uur Kwiek – Volendam

Maandag 22 april 2019 (tweede paasdag)
14.00 uur Fortissimo – Kwiek

Zaterdag 11 mei 2019
19.30 uur Kwiek – ZAP

Foto: Kwiek-speelster Charlotte Schulten in duel met een speelster van ZAP, bron: Facebook PCA Kwiek

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina