Deze dertig moeten het gaan doen voor Kwiek

Kwiek 1 en 2 openen morgenavond allebei de competitie. In de eredivisie neemt de hoofdmacht het op tegen Volendam. Kwiek 2, uitkomend in de eerste divisie, speelt zijn openingsduel thuis tegen VELO. In totaal hebben trainers Lars Hoogeveen (dames 1) en Edward Wolf (dames 2) dit seizoen de beschikking over dertig speelsters.

De groep van Kwiek 1 en 2 is met dertig speelsters groot, al is op dit moment niet iedereen wedstrijdfit. Zo scheurde opbouwster Daphne Luchies enkele maanden geleden haar kruisband af en zal zij naar verwachting op zijn vroegst aan het einde van het seizoen weer speelminuten maken voor Kwiek 1. Lotte Duim uit het tweede team kreeg onlangs te maken met dezelfde blessure: drie weken geleden liep zij een kruisbandscheuring op. Voor het herstel staat zes tot negen maanden.

Tegenover dit blessureleed staat de rentree van enkele speelsters. Joyce Legebeke, speelster van het tweede, is helemaal terug na een kruisbandscheuring. Dat geldt ook voor cirkelspeelster Astrid Uitslag die eveneens moest revalideren vanwege een kapotte kruisband. Vier weken geleden dacht zij nog wederom in dames 2 te gaan handballen, maar trainer Lars Hoogeveen haalde haar alsnog naar het eerste toe. Uitslag vangt daarmee het vertrek van cirkelspeelster Kim Peters op, die vorig jaar haar afscheid aankondigde.

Afscheid

Naast Peters zwaaide Kwiek 1 afgelopen seizoen nog twee speelsters uit. Opbouwster Meike Damhuis besloot een stapje terug te doen en speelt dit jaar in dames 2. De pas 17-jarige A-speelster Lynn Holtman neemt haar plaats in. Afgelopen seizoen viel Holtman al enkele malen in bij Kwiek 1 en liet ze zien klaar te zijn voor de eredivisie. Romé Steverink, rechterhoekspeelster, maakte de overstap naar concurrent VZV. Voor haar is vooralsnog geen vervanger gevonden.

Ook bij Kwiek 2 werd van een aantal speelsters afscheid genomen. Carmen Boschman stapte over naar Borhave, waarmee ze in de eredivisie gaat spelen. Sofie Wolf is vanwege haar studie gestopt bij Kwiek. Zij gaat handballen bij de Groningse studentenclub de Cirkeltijgers. Kaylee Damman en Lizz Olde Bolhaar zijn nieuw binnen Kwiek 2. Zij komen over van de A1.

Trainer Edward Wolf van Kwiek 2: “We hebben een groot team en dat is alleen maar mooi. Zo is er veel concurrentie binnen het team. We kunnen op hoog tempo spelen en met veel variatie. We hebben veel verschillende soorten speelsters en daarmee kunnen we verrassen. Op de rechteropbouw hebben we bijvoorbeeld de linkshandige Anne Slegten en de rechtshandige Meike Damhuis. Ook de cirkelspeelsters Quinty Veerman en Kaylee Damman zijn echt verschillende types.”

Voorbereiding

Kwiek 1 en 2 hebben de voorbereiding op het seizoen samen doorlopen. Deze verliep niet helemaal vlekkeloos. Vanwege corona en blessures konden niet alle geplande oefenwedstrijden daadwerkelijk gespeeld worden. Vooral Kwiek 1 had daar last van. Hoogeveen: “Door dat gebrek aan wedstrijdritme spelen we nog niet constant. We zijn nog niet op het niveau van vorig jaar. Wel zie ik dat we mentaal sterker zijn geworden. In de oefenduels hebben we laten zien dat we terug kunnen komen na een achterstand. De puntjes moeten alleen nog op de i.”

Wolf vond ook dat de voorbereiding anders liep dan anders, maar ervaarde het niet als lastig. “We hebben wel iets minder oefenwedstrijden gespeeld dan we wilden, maar het team kende elkaar al goed. Ook de nieuwe speelsters Kaylee en Lizz hadden al een aantal keren meegedaan. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld. Ons sterke punt blijft de eerste en tweede fase, maar we hebben ook zeker stappen gemaakt in de vierde fase. We kunnen de rust bewaren om een aanval volgens afspraak uit te spelen en tot een honderprocentkans te komen. Bovendien kan bij ons iedereen scoren, we zijn niet afhankelijk van een of twee schutters.”

Selectie Kwiek 1 2021-2022: Joy Maatman (keeper), Claudia ter Wal (keeper), Lisa Bosch, Jessica Hilbrands, Tessa Hilbrands, Lynn Holtman, Floor Liefers, Daphne Luchies, Anouk van Rijssen, Maron Schepers, Floor Tutert, Astrid Uitslag, Nel Veldhuis en Marit Winkels

Selectie Kwiek 2 2021-2022: Esmee van Emmen (keeper), Femke Erkens (keeper), Maud te Wierike (keeper), Meike Damhuis, Kaylee Damman, Isa van Dragt, Lotte Duim, Dominique Hemmink, Joyce Legebeke, Merle Mulder, Lizz Olde Bolhaar, Joy Reimert, Femke Schoterman, Anne Slegten, Lotte Stam en Quinty Veerman

Zaterdag 18 september 2021
19.00 uur: Volendam – Kwiek
19.30 uur: Kwiek 2 – VELO

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina