Dit moet je komend seizoen doen om te promoveren

De kansen voor Kwiek om te promoveren naar de eredivisie zijn dit jaar in een klap een stuk groter. Na dit seizoen breidt de eredivisie namelijk uit van tien naar twaalf teams. Gelijkertijd slinkt de eerste divisie tot twaalf teams, waar dat er nu nog veertien zijn.

Eerste divisie

De nummers 1 en 2 van de eerste divisie promoveren daardoor rechtstreeks naar het hoogste niveau. De winnaar van de nacompetitie – waar de vier periodekampioenen aan deelnemen – maakt ook de stap omhoog. Kwiek heeft dit jaar dus drie kansen om promotie af te dwingen.

De nummers 13 en 14 degraderen rechtstreeks uit de eerste divisie.

Eredivisie

In de eredivisie, waar Voorwaarts speelt, is de regeling nagenoeg ongewijzigd. De beste nummers zes plaatsen zich voor de kampioenspoule, de andere vier spelen nacompetitie in de degradatiepoule. De uiteindelijke nummer tien degradeert naar de eerste divisie. De overige negen teams handhaven zich.

Tweede divisie en hoofdklasse

In de tweede divisie A en B, met Wijhe en Kwiek 2, verandert er niets. De kampioenen promoveren en de nummers 13 en 14 degraderen. De nummers 12 van de beide tweede divisies spelen een beslissingswedstrijd op neutraal terrein om klassenbehoud.

Ook voor Broekland, Lettele, Overwetering en Wesepe wijzigt er in de hoofdklasse (A t/m E) niets. De vijf kampioenen promoveren, de vijf nummers 12 degraderen. De vijf nummers 11 maken in een nacompetitie uit welke twee teams er volgend seizoen nog in de hoofdklasse mogen spelen.

Eerste en tweede klasse

In de regionale eerste klasse – met Haarle, Heeten (heren en dames), HHZD, LHC, Nieuw Heeten en SDOL – is er zoals elk seizoen vooraf weinig zeker. Wat wel duidelijk is, is dat de kampioen rechtstreeks promoveert. Hoeveel ploegen er degraderen is afhankelijk van het aantal tweede klassen en wie daar kampioen worden.

In de tweede klasse – waar ABS en Schalkhaar spelen – promoveren de kampioenen. De nummers laatst en voorlaatst degraderen naar een poule in de breedtesport. Daarbij wordt uitgegaan van een ‘volle’ poule. Schalkhaar speelt in een poule van zeven en valt daarmee niet onder die regel.

Foto: Broekland promoveerde vorig jaar via een promotieduel alsnog naar de hoofdklasse

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina