Nieuwe spelregels: nog sneller afronden na passief spel en straf voor raken hoofd keeper

De Internationale Handbal Federatie (IHF) heeft vier spelregelveranderingen bekendgemaakt die per 1 juli 2022 ingaan. De belangrijkste wijziging is de vermindering van het aantal passes dat je nog mag maken nadat de scheidsrechters het teken voor passief spel hebben gegeven.

Voorheen mocht je nog zes keer overspelen zodra de scheidsrechters de hand omhoog staken voor passief spel, in het nieuwe seizoen zijn nog maximaal vier passes toegestaan. Bij de vijfde pass wordt er door de scheidsrechters afgefloten en is de bal voor de tegenpartij.

Ook het raken van het hoofd van een keeper wordt strenger bestraft. Bij een strafworp stond hier altijd al rood (diskwalificatie) voor, maar nu loop je ook bij een andere vrije schotkans het risico op een persoonlijke straf. Raak je als schutter het hoofd van de keeper terwijl je volledig vrij voor het doel bent, dan krijg je een tweeminutenstraf.

Nieuwe spelregels per 1 juli 2022

  1. De invoering van een beginworp gebied met een doorsnede van 4 meter. Vanwege praktische overwegingen zal het NHV de wijziging van het beginworp gebied in eerste instantie alleen gaan invoeren in de BENE-League en de HandbalNL League. Gedurende het seizoen 2022-2023 zal er een evaluatie plaatsvinden waarbij bekeken wordt hoe en wanneer deze spelregel in de overige competities geïmplementeerd kan worden.
  2. Het maximum aantal passes wordt per 1 juli teruggebracht van 6 naar 4 indien het passief spel waarschuwingsteken is getoond door de scheidsrechters. Bij de vijfde pass zal deze door de scheidsrechter worden afgefloten.
  3. Vanaf het seizoen 2022-2023 zal er een 2-minuten tijdstraf volgen wanneer het hoofd van de keeper wordt geraakt bij een vrije schotkans. Een vrije schotkans houdt in dat de aanvaller ongehinderd kan schieten en er dus géén overtreding gemaakt wordt op de aanvaller. Ook mogen zich geen verdedigers tussen de aanvaller en de doelverdediger bevinden. Het hoofd moet het eerste punt van contact zijn met de bal én de keeper maakt géén bewuste beweging met het hoofd naar de bal. Tot slot blijft de oude situatie van kracht dat bij het raken van het hoofd van de doelverdediger bij een 7-meterworp er nog steeds een diskwalificatie volgt.
  4. De IHF maakt in de toekomst onderscheid tussen een bal met en zonder hars. Wanneer er gespeeld wordt met een bal zonder hars mag deze kleiner en lichter zijn dan de bal die wordt gebruikt met het spelen met hars.

Online workshop

De Werkgroep Spelregels heeft de wijzigingen voor het NHV verwerkt in het Nederlandse Spelregelboekje. Op woensdagavond 29 juni vindt er om 19.30 uur een online workshop plaats over de nieuwe spelregels. De Werkgroep Spelregels zal de wijzigingen toelichten en vragen beantwoorden. Wil je aanwezig zijn bij de workshop? Meld je dan hier aan.

Foto: de Deense keepster Althea Reinhardt krijgt een bal vol in het gezicht

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *