Kwiek voorkomt dankzij penaltykiller en enkele oplevingen afstraffing tegen koploper VOC

Kwiek wilde de sterke reeks van voor de winterstop doorzetten, maar kreeg met tegenstander VOC een vrijwel onmogelijke opgave om dat te doen. Op een korte fase rond de rust na hadden de Raaltenaren geen antwoord op het spel van de Amsterdamse lijstaanvoerder. Kwiek verloor het duel in eigen huis met 24-32.

Jessica Hilbrands en Floor Liefers waren de eerste twee doelpuntenmakers namens Kwiek. Zij zouden lange tijd ook de enige twee zijn die voor de Raalter ploeg het net wisten te vinden. Dat legde direct het probleem bij Kwiek bloot: het ontbrak de ploeg aan scorend vermogen. Aanvallend lukte er tot 5-14 weinig. VOC had wel direct het vizier op scherp staan. Met gevarieerd spel en prima afrondingen beslisten zij het duel al vroeg in de eerste helft. Drie door keepster Claudia ter Wal (foto) gestopte penalty’s konden daar geen verandering in brengen.

Een time-out van VOC rond de 21e minuut bleek voor een ommekeer in de Raalter ploeg te zorgen. Met vier prachtige lange breaks gaf Kwiek de stand een wat prettiger aanzicht. Afmakers waren Floor Liefers – zij zou net als Jessica Hilbrands in totaal zes keer scoren – en Lisa Bosch. Bij rust was de stand ineens een stukje rooskleuriger: 11-16.

Na rust hield Kwiek het gas ingedrukt. Na de 12-16 van Lotte Stam en het antwoord van VOC vanuit de tweede lijn was het drie keer op rij raak voor Kwiek. Kaylee Damman scoorde tweemaal vanaf de cirkel en Nel Veldhuis schoot vanuit de linkerhoek raak: 15-17. VOC maakte de 15-18 en moest vanwege een ongelukkige tijdstraf voor jeugdinternational Pipy Wolfs (ze kreeg de bal op haar voet) twee minuten met een man minder spelen. Een uitgelezen kans voor Kwiek om de aansluiting te realiseren. Maar het tegenovergestelde gebeurde.

In de eerste aanval in overtal speelde Kwiek de bal recht in de handen van de dekking: break-out en de 15-19. Daarna scoorde VOC nogmaals, dit keer vanaf de cirkel. Het verschil was weer vijf en het verzet van Kwiek was gebroken. Claudia ter Wal hield ook de vierde toegekende strafworp van VOC uit haar doel, maar het mocht niet baten. Via 19-25 en 21-30 werd het, na een warrige eindfase met drie time-outs in drie minuten speeltijd, uiteindelijk 24-32 voor VOC.

Kwiek is weer terug in het rechterrijtje, onder meer doordat Volendam de ploeg is gepasseerd op de ranglijst. De Volendamsen hebben echter drie wedstrijden meer gespeeld dan Kwiek, waardoor de stand (zie onder dit bericht) een behoorlijk vertekend beeld geeft. Komende woensdag speelt Kwiek het inhaalduel tegen Borhave en kan de ploeg goede zaken doen. Borhave staat negende met slechts vijf punten. De eerste ontmoeting dit seizoen eindigde in een ruime 32-18 overwinning voor Kwiek.

Kwiek – VOC: 24-32 (11-16)
Doelpunten Kwiek: Jessica Hilbrands 6, Floor Liefers 6, Lotte Stam 4, Lisa Bosch 2, Kaylee Damman 2, Nel Veldhuis 2, Tessa Hilbrands 1, Anouk van Rijssen 1