Herman Holtmaat fluit al meer dan 50 jaar: ‘Zolang ze mij niet al te veel uitmopperen blijf ik het doen’

Als je in Salland handbalt of de wedstrijden hier volgt, heb je hem ongetwijfeld weleens gezien. Luttenberger Herman Holtmaat fluit al ruim vijftig (!) jaar voor zijn SDOL. Vandaag staat in de Stentor een mooi artikel over de 70-jarige scheidsrechter die nog lang niet van plan is te stoppen.

“Ik was een jaar of achttien toen mijn vriendin Antje, ze is inmiddels vele jaren mijn vrouw, naar het eerste handbalteam ging”, vertelt Holtmaat in de krant. “Bij de handbal heb je een leveringsplicht voor scheidsrechters. Toen vroegen ze aan mij of ik dat wilde doen. Ik heb een cursus gevolgd en ben voor de bond gaan fluiten. Omdat ik zelf voetbalde leek het me leuk om daar ook scheidsrechter te worden. Dus toen heb ik daar ook een cursus voor gedaan.”

Hekel aan mekkeren

Holtmaat fluit dus zowel voor de handbal als de voetbal. En dat doet hij al meer dan vijftig jaar jaar. “Ik vind het gewoon mooi om te doen, zo tussen die jonge mensen op het veld. Zolang ze mij niet al te veel uitmopperen blijf ik het doen. Ik blijf er fit bij. Als scheidsrechter ben ik een beetje een type Bas Nijhuis. Ik laat best veel doorgaan en heb een hekel aan mekkeren tegen de scheidsrechter. Het verschil tussen voetbal en handbal is dat voetbal iets meer voorspelbaar is. Handbal is sneller. Dan is het soms lastig te bepalen of een verdediger een overtreding maakt of dat het een aanvallende fout is. Dat ligt heel dicht bij elkaar. Persoonlijk vind ik handbal mooier om te fluiten, omdat het zo’n heel snel spelletje is.”

Clubliefde

De betrokkenheid voor zijn SDOL gaat ver. “Ik was 26 jaar voorzitter bij voetbal en handbal. Sinds vijftien jaar hebben we een nieuwe accommodatie. Daar is een aparte stichting voor gemaakt. Daar ben ik nu voorzitter van. Elke vrijdagmiddag zijn er zo’n tien mensen hier aan de slag. Wanneer het even kan kom ik koffie drinken, om met iedereen contact te houden.”

“SDOL is natuurlijk mijn club. Daar zet je je voor in. Als er iets kapot is, zorg je dat het gemaakt wordt. Als een team zonder leider of scheidsrechter zit voel ik me verantwoordelijk om er achteraan te gaan. Die clubliefde gaat wel heel ver. Naast jouw club is het ook jouw werk, jouw kindje waar je veel voor over hebt.”

Lees hier het het hele artikel

Foto: 10 april 2022 werd Holtmaat bij zijn club gehuldigd voor zijn 50-jarig jubileum als scheidsrechter

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina