Een gestaakt duel, een dubieuze strafworp en een mooie burentwist: dit was het openingsweekend

Het handbalseizoen is losgebarsten en dat hebben we geweten! Een last-mine afgelasting, een gestaakte wedstrijd en een dubieuze beslissende strafworp: het openingsweekend 2021-2022 kun je op z’n zachts gezegd bewogen noemen. Lees hier wat er afgelopen weekend allemaal gebeurde

Dubieuze strafworp

Hoogtepunt van het weekend was de derby in de hoofdklasse A tussen SDOL en Heeten. En de ploegen maakten het aantrekkelijke affiche helemaal waar op het veld. Een superspannende strijd voltrok zich ineen bomvolle sporthal de Achterberg in Luttenberg. Het leek erop dat de punten met 17-17 verdeeld zouden worden – iets waar beide ploegen zich prima in konden vinden. Maar de scheidsrechter constateerde een overtreding in de laatste secondes van het duel door Luttenbergs beste speelster Inge Lugtenberg. Gevolg: een rode kaart voor Lugtenberg en een strafworp voor Heeten. Rosan Kortenhorst bleef ondanks het tumult koelbloedig en benutte de penalty. In de Stentor tonen beide coaches zich verbaasd over dit verloop.

Afgelast en gestaakt

Broekland en Overwetering zijn allebei nieuw in de hoofdklasse C, maar geen van beide ploegen heeft een wedstrijd uit kunnens pelen. Broekland kwam helemaal niet in actie. Tegenstander Aalsmeer 2 meldde zich donderdag af vanwege een coronabesmetting binnen het team. Zo werd het geduld van Broekland nogmaals op de proef gesteld.

Overwetering reisde wel af naar Houten voor de openingswedstrijd, maar de wedstrijd duurde niet langer dan veertig minuten. De tafeldienst kon de straffen van Houten niet noteren, omdat veel speelsters niet op het wedstrijdformulier stonden. Volgens Houten was dit geen probleem en kon dit na afloop bijgewerkt worden. Overwetering-coach Hans Reukers en het scheidsrechterskoppel dachten hier anders over. De arbiters staakten het duel. Op dat moment stond Overwetering met 17-13. Het NHV bepaalt wat de gevolgen zijn.

Lees ook: Westrijd Overwetering na veertig minuten gestaakt

Burentwist

Jarenlang speelde Dalfsen in de top van het Nederlands handbal, totdat de ploeg zich enkele jaren geleden terugtrok uit de eredivisie. Dalfsen daalde af naar de eerste klasse. Afgelopen seizoen ging de club gretig in op de uitnodiging van het NHV om te promoveren naar de hoofdklasse. Daar trof het zaterdag de buurvrouwen van Zwolle die op dat niveau al enkele jaren ervaring hebben. Dat betaalde zich uit: het Zwolle van coach Nico Einhaus versloeg Dalfsen met 26-33

Zwolle-keepster Taylor Janse-Onderberg was erg blij met de zege, liet ze optekenen door de Stentor: “Een overwinning moet je altijd vieren, ook als het tegen een derdeklasser is. En voor ons is het altijd lekker spelen tegen Dalfsen. Dat is een jonge ploeg, die blijft gaan. Dan wordt het een hardloopwedstrijd en daar moeten wij het wat minder van hebben.”

Over de honderd

Kwiek 2 speelde zaterdag de derde wedstrijd van het seizoen en brak nu al door de grens van honderd gescoorde doelpunten heen. VZV 2 leek de eerste ploeg te zijn die de Raalter reserves aan het wankelen bracht: bij rust keek Kwiek tegen een 13-15 achterstand aan. Het bleek een wake-upcall. In de tweede helft liet Kwiek geen spaan heel van de tegenstander uit ’t Veld en zette opnieuw een eclatante zege neer: 38-25.

Naar de wedstrijdverslagen

Statistieken 2 en 3 oktober 2021

Eredivisie
SEW – Kwiek: 26-25

Eerste divisie
Kwiek 2 – VZV 2: 38-25 (13-15)

Tweede divisie A
Zeeburg – Voorwaarts: 24-27 (15-9)
Doelpunten Voorwaarts: Aniek Koers 8, Jorien Scholten 6, Jill Kloppenburg 4, Daimy van Dommelen 3, Alineke Ros 3, Romy ten Cate 1, Lisa Oosterwijk 1, Keyara Peters 1
Wijhe’92 – VVW: 27-26 (13-10)
Doelpunten Wijhe’92: Aniek te Braak 7, Kim Boerdam 6, Sanne Huis in ’t Veld 4, Pauline Nijboer 3, Jara Huis in ’t Veld 2, Janine Nijboer 2, Marloes Savelkoel 2, Eline Wellenberg 1
Havas – Lettele: 21-20 (11-11)
Doelpunten Lettele: Bianca Klein Koerkamp 5, Yara Kloosterboer 4, Inge Klein Koerkamp 3, Marjolein Westerbeek 3, Maaike Breider-Te Riele 2, Amber Zandbelt 2, Narelle Aarnink 1

Hoofdklasse A
Cometas – Nieuw Heeten: 18-19
SDOL – Heeten: 17-18 (10-10)
Dalfsen – Zwolle: 26-33

Hoofdklasse C
Broekland – Handbal Aalsmeer 2: afgelast
Houten – Overwetering: gestaakt na 40 minuten bij een stand van 17-13

1e klasse Oost – dames
Wijhe’92 2 – LHC: 27-32
Wesepe – Voorwaarts 2: 16-21
CVO – HHZD: 20-18
ABS – Haarle: 22-18

1e klasse Oost – heren
Cabezota – Zwolle: 29-17
Ha-STU 2 – Heeten/Schalkhaar: 29-25 (19-12)

2e klasse Oost A
Angeren 2 – Overwetering 2: 24-17
Schalkhaar – ESCA Handbal: 19-19
Wijhe’92 3 – Holten: 20-27 (7-13)
Doelpunten Holten:
Karlijn Hoogveld 11, Ilse Klaasses 5, Anne Rechterschot 3, Gitta Bekkernens 2, Lieke Ebrecht 2, Julia Hanevelt 2, Michaëla Spoor 1, Rikke Drenth 1
Broekland 2 – Zwolle 2: 19-16
Kwiek 3 – LHC 2: 31-22 (17-11)

Foto: beeld uit de wedstrijd Dalfsen-Zwolle | fotograaf Kristian Giesen

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

2 Replies to “Een gestaakt duel, een dubieuze strafworp en een mooie burentwist: dit was het openingsweekend”

 1. Henny Nijboer

  Scheids bij SDOL-Heeten nam volkomen correcte beslissing. Geen sprake van dubieuze beslissing! Of hadden de coachen verwacht dat de scheids de spelregels negeerde? Was het niet gewoon een “onhandige en totaal overbodige” overtreding? Erken dat.
  Ja, in hoofdklasse is het wenselijk om koppels te hebben. Mijn vraag: waar halen we die vandaag? Oplossing hiervoor ligt in eerste instantie bij clubs, toch? En dan helpt het niet om via media, nota bene in Week van de Scheidsrechter, scheids “aan te vallen” omdat hij correcte beslissing neemt.
  De sfeer van de wedstrijd is geen reden om dergelijke overtredingen maar niet te willen zien. Dan was Nederland ook nooit wereldkampioen geworden….
  Laten we respect blijven tonen voor de steeds schaarser wordende scheidsrechters. Zeker in de media. Ga na afloop van de wedstrijd gewoon in gesprek.
  Scheidsrechters zullen ook fouten blijven maken. In dit geval niet, want de fout lag overduidelijk bij speelster.

 2. Vincent

  Bedankt voor je reactie, goed omschreven!
  Hopelijk beseffen beide coaches én de Stentor verslaggever dat dit soort negatieve uitlatingen over een scheidsrechter écht niet kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina