Apeldoorns trainersduo kan Voorwaarts in eerste duel niet aan twee punten helpen

Promovendus Voorwaarts is het seizoen in de eerste divisie met een nederlaag begonnen. Tegen E&O kon de ploeg veertig minuten mee, maar moest daarna toegeven dat de tegenstander beter was. Het werd 22-29. Trainers Rob Wiegman en Emin Nimani, zij stellen zich hieronder voor, waren desondanks niet ontevreden en zagen voldoende potentie om op voort te bouwen.

Voorwaarts wordt dit seizoen getraind en gecoacht door twee relatief onbekende namen. Apeldoorners Rob Wiegman en Emin Nimani vormen het nieuwe trainersduo. Wie zijn deze twee mannen?

„We komen allebei over van AHV Achilles uit Apeldoorn”, begint de 29-jarige Wiegman, die op papier de hoofdtrainer is. „Ik heb met Achilles jaren in de eerste en tweede divisie gespeeld, tot vorig jaar aan toe. In mijn studententijd heb ik ook nog even bij HV Beertje in Utrecht gehandbald. Bij beide clubs heb ik ook training gegeven. De laatste jaren verzorgde ik samen met Emin de trainingen en het coachen van het damesteam van Achilles.”

Nimani is 62 jaar oud en geboren in voormalig Joegoslavië. Ongeveer twintig jaar geleden ontvluchtte hij zijn thuisland vanwege de oorlog die er toen al jaren woedde. Hij kwam in Nederland terecht en vestigde zich in Apeldoorn, waar hij – als oud-handbalspeler met internationale ervaring – zich als trainer meldde bij de plaatselijke handbalclub. Wiegman: „Toen ik in de senioren ging handballen, kwam ik voor het eerst in contact met Emin. We hadden direct een klik en er groeide een steeds hechtere band tussen ons. Later zijn we samen de dames gaan trainen.”

Zeurende knieën

Dat Wiegman en Nimani van de Apeldoornse tweedeklasser, uit de kelder van de wedstrijdsport, naar eerstedivisionist Voorwaarts zouden verkassen, had het tweetal zelf niet zien aankomen. Wiegman: „Ik twijfelde vorig jaar of ik zou blijven handballen. Ik wist dat ik vanwege mijn zeurende knieën niet tot mijn 38e actief zou zijn als speler, maar misschien zou ik nog wel een jaartje doorgaan. Toen belde Voorwaarts. Daimy van Dommelen, speelster daar, kende ik nog uit de tijd dat ik het Utrechtse studententeam coachte tijdens het Nederlandse kampioenschap. Zij had mij getipt. Na twee gesprekken met de club waren we eruit. Dat betekende dus ook dat ik echt zou stoppen als speler. Het was het laatste zetje, deze kans moest ik pakken.”

Champions League-ervaring

Wiegman wilde niet in zijn eentje de oversteek naar Twello maken. „Ik wilde iemand meenemen, want ik ben nog hartstikke jong als trainer. Ik had een troef achter de hand. Emin heeft met de Macedonische club Metallurg op het hoogste Europese niveau gehandbald. Wie wil er nou niet een trainer met Champions League-ervaring?” De afspraken tussen de twee zijn helder. Wiegman: „Ik ben op papier de hoofdtrainer, Emin de assistent-trainer. We bespreken alles samen, hebben allebei evenveel inspraak. Maar als er uiteindelijk gekozen moet worden of we linksom of rechtsom gaan, dan beslis ik dat. Ik geef ook de trainingen, Emin helpt me daarbij en geeft tussendoor tips en aanwijzingen aan de speelsters.”

Wiegman omschrijft zichzelf en zijn collega als superfanatiek en temperamentvol. „Dat zul je terugzien langs de lijn. Tijdens wedstrijden mag er echter volgens de regels maar één iemand langs de kant schreeuwen, dus Emin moet dan zijn mond houden”, grinnikt Wiegman.

Ros kiest voor rust

De selectie van Voorwaarts is vrijwel ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. „Alleen Alineke Ros is er niet meer bij”, vertelt Wiegman. „Zij heeft aangegeven even rust nodig te hebben en kiest voor zichzelf. Zij begint dit seizoen in ieder geval niet. Alineke was een belangrijke speelster in het team, dus dat is zeker een gemis, maar voor alles is een oplossing. Bij dames 2 en de jeugd zitten voldoende speelsters die kunnen aansluiten en die kans ook krijgen. Met dertig wedstrijden wacht ons een lang en zwaar seizoen, maar de speelsters hebben er zin in. Er is voldoende kwaliteit en ervaring in de ploeg om lekker mee te kunnen draaien in de eerste divisie.”

Foto: de nieuwe trainers van Voorwaarts: Rob Wiegman (links) en Emin Nimani | fotograaf Ronald Hissink

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina